Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Antické památky, 1. část

Kos - pozůstatky agory

Archeologické zajímavosti v hlavním městě Kos objevíte jižně od náměstí Platanos. Jsou to jedny z největších archeologických lokalit s budovami, jejichž doba vzniku se datuje až do období středověku. Místo je obklopeno pevností středověkého města Chora.

Narazíte zde na starověký přístav chráněný opevněním. Uvnitř zmíněného opevnění přístavu byla objevena svatyně a malý bezejmenný chrám. Při vykopávkách byla odkryta ještě malá část jedné budovy, věž, části staré tržnice a velká stará křesťanská bazilika zvaná Limenos.

Odkrývání a rekonstrukce antických nálezů prováděla italská archeologická mise po zemětřesení z roku 1933, kdy bylo město Chora zcela zničeno a velké části zbytku města také.

Pevnost Limenos

Tato část přístavu se nacházela vně přístavního opevnění a byla chráněna dvěma oddělenými mořskými výběžky. Ostrůvek u vstupu do přístavu tvořil jen dva úzké průplavy pro lodě. Mnoho částí přístavu, jako např. Limenoská arkáda, se konečně dostalo na světlo.

Velké části přístavu zanikly nebo byly srovnány se zemí v 5. století př.n.l. pod Limenoskou bazilikou. Během Hippokratových časů se tu systematicky bouralo. Západní přístavní zeď byla nalezena na dvou pozemcích západním směrem od dnešního přístavu, asi 25 metrů od moře.

Zeď byla postavena z "měsíčního" kamene a byla široká 2,15 metrů. Jednu část dochované zdi můžete vidět v suterénu jednoho tamního hotelu.

Limenoská arkáda

Je to vůbec nejstarší stavba celé oblasti, pochází z konce 4. a ze začátku 3. století př.n.l., byla ovšem poškozena stavbou baziliky. Tato arkáda měřila 42 metrů a je poznat ještě dnes.

Části stavby, pravděpodobně devět z nich, byly tvořeny pravoúhlými plochami. Před těmito pravoúhlými plochami byla arkáda hluboká 6,5 metru. První objekty byly stavěny z měsíčního kamene, v dórském stylu.

Během římského období byly nahrazeny sloupy v korintském stylu, tvarem připomínaly šipky. Druhé patro bylo postaveno právě ve zmíněném období. Arkáda pak byla zničena ohněm a zemětřesením v roce 469 př.n.l. Naštěstí alespoň mramorová podlaha byla zachráněna a spolu s několika měděnými sochami je dnes k vidění v muzeu města Kos.

Afrodita Pontia a Pandimou

Afrodisio je dominantou u vchodu do antického přístavu a bylo vybudováno konci 3. a na počátku 2. století př.n.l., na ručně vystavěné, asi 3 m vysoké hrázi. Všechny čtyři strany jsou ozdobeny dórskými arkádami a dvěma předními vstupy.

Místo

Pevnost Limenos 36° 53' 45.8232" N, 27° 17' 27.3768" E
Location