Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Antické památky, 2. část

Město Kos a agora
Autor: Paradasos

Arkády se nacházely před vnitřním nádvořím o rozměrech 38 x 33 metrů a bývaly tam obchody a skladovací prostory. V jižní části objektu je sloupový chrám zasvěcený Afroditě Pandimo a Pontii.

Pandimo Afrodita byla považována za ochránkyni města a byla spojována s osídlením na ostrově Kos roku 366 př.n.l.. Jako bohyně lásky byla považována i za ochránce manželství a podle některých dochovaných zpráv jí museli novomanželé přinést do chrámu oběť.

Afrodita Pontia ochraňovala námořníky, rybáře, přístavní dělníky a obchodníky s mořskými rybami. Zprávy ukazují, že námořníci, jež pracovali na velkých lodích, jí v chrámu odevzdávali roční dar v hodnotě 30 drachem nebo 15 drachem, aby si tak předem zajistili svůj bezpečný návrat.

Rybáři a obchodníci museli zaplatit až 5 drachem kněžím za každou loď, která opustila přístav. V případě, že zapomněli, museli zaplatit až 10 drachem pokutu.

Herkulova svatyně

Podle různých zdrojů byla Herkulova svatyně založena někdy ve 4. století př.n.l.. Náležela k ní i zahrada, dům pro hosty a několik dalších domů, které byly postaveny někdy koncem 4. nebo začátkem 3. století př.n.l.. Stalo se tak po přesunutí východního okraje limenoských hradeb na ručně vybudovaný kopec pravoúhlého tvaru.

Byl to chrám s velmi jednoduchými liniemi o rozměrech 12,6 x 7,5 m, obklopený arkádami, památníky a různými vstupy. Postaven byl z šedozeleného měsíčního kamene a bílého mramoru, což chrámu propůjčovalo dvoutónovou barvu.

Ve druhé polovině 2. století př.n.l., a zejména pak po ničivém zemětřesení v roce 142, zde proběhla celá řada oprav a rozšíření, spojených s kultem ochrany manželství. V Herkulově chrámu spatříte i výjev, jak večeří se svou ženou Halkiopi (dcera krále Kosu, Europilose). Její syn Thessalos, vůdce Iraklidonu, byl ochráncem manželství a plodnosti.

Uctívání Herkula bylo na ostrově Kos tím bezesporu nejvýznamnějším náboženským aktem a podle tamní mytologie byl všeobecně považován za "vůdce" ostrova. Jeho význam byl ještě více zdůrazněn vyobrazením na jedné z mincí.

Trh - agora

Tržnice na Kosu byla bezpochyby jednou z největších v celém antickém světě. Rozprostírala se kolem velkého obdélníkového nádvoří, vykazovala šířku 50 metrů a délku 300 metrů. Orientována byla ve směru sever - jih podél centrální ulice (decumanus), která procházela městem.

Město Kos a část agory
Autor: Paradasos

Místo

Antická agora, město Kos 36° 53' 38.3172" N, 27° 17' 29.4504" E
Location