Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Archeologické a folklórní muzeum

Archeologické muzeum se sochou

Archeologické muzeum

Archeologiko Mouseio se nachází v hlavním městě ostrova Kos. Jsou tu uloženy veškeré nálezy, které byly ve městě objeveny v celém průběhu archeologických vykopávek od jejích počátků při italském archeologickém výzkumu po ničivém zemětřesení v roce 1933, až po současnost. A to především z archeologického naleziště na tržnici a ze západní archeologické zóny. Jsou tu k vidění i jednotlivé památky, jako např. oltář boha Dionýsa, římský Odeon anebo ukázky z římské rezidence Casa Romana.

Navíc jsou zde umístěny i sbírky keramiky a kovových předmětů od těch nejranějších počátků rozvoje města Kos a zajímavá sbírka keramiky z období Římské říše. Obě sbírky ale nejsou volně přístupné pro veřejnost.

V muzeu vystavují mužské i ženské plastiky z Helénské a Římské říše objevené při vykopávkách na Odeonu, jejich vystavování má za cíl představit široké veřejnosti ta nejdůležitější díla ostrova Kos. Například socha lékaře Hippokrata ze 4. století př.n.l. je jedním z nejvýznamnějších exponátů muzea. Můžete tu vidět i opravdu impozantní sbírku podlahových mozaik z římských domů města Kos.

Dvoupodlažní budova na náměstí Platia Eleftherias, kde archeologické muzeum sídlí, je současně i památníkem italské okupační éry a stojí tu od roku 1935. V přízemí, a to zejména v jeho západní části, jsou k vidění ta nejdůležitější sochařská díla a mozaiky.

Ve vstupní hale můžete vidět nápadnou hlavu bohyně Héry a pohřební anaglyfy se lvem. V západní místnosti jsou uloženy sochy helénské éry, ponejvíce nalezené v arkádách konzervatoře: socha sportovce, ženské postavy v typických oděvech ostrova Kos, hlava Alexandra, mužská torza, atd.

V severozápadní místnosti je vystavena impozantní Hippokratova socha a na stěnách jsou vlysy, vynikající pozdně archaické umění, pohřební sochy pozdně archaického a klasického období. V severní místnosti se nacházejí sochy bohyní Dimitra, Koré a Athény, pocházející z venkovské oblasti Pyli. Ve stejné místnosti jsou vystaveny helénské sochy Venuše, nymf, Fortuny a komplex efedrismou.

Ve východní místnosti pak uvidíte vystavené sochy římského období, boha Herma a bohyně Dimitry. V římském atriu jsou k vidění sochy Artemidy a Asklépia, Dionýsa a Satyra a také nádherné mozaikové podlahy, které zobrazují příjezd Asklépia na ostrov Kos.

Je tu ještě jedna mozaika z helénské éry, která představuje mořské dno a zdobí severní zdi kláštera. Pochází z restaurované římské rezidence Casa Romana. V prvním patře budovy se nachází velká sbírky keramiky a dalších drobností z ostrova Kos. Archeologické muzeum v Kosu patří do působnosti oddělení prehistorických a klasických starožitností Ministerstva kultury.

Folklórní muzeum

Město Kos se může právem pochlubit i svým vlastním folklórním muzeem. V něm objevíte různé folklórní artefakty a relikvie kulturního dědictví z darů obyvatel ostrova Kos. V muzeu Chani objevíte i ty nejrůznější informace z oblasti hospodářství, historie a kultury ostrova. Konají se tu rozličné výstavy soch, které vytvořili umělci, kteří se účastnili národní soutěže výběru sochy, která je umístěna u vjezdu do města s názvem "Hrob Europy".

Místo

Archeologické muzeum, Kos 36° 53' 33.8604" N, 27° 17' 17.6028" E
Location