Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Asfendiou a památky, 1. část

Ostrov Kos a vesnice Asfendiou

Dnešní vesnička Asfendiou leží na severním úpatí hory Dikeos na ostrově Kos a je historicky spojována s byzantským klášterem Spondon. Vychází se z toho, že název svědčí o existenci katolického kláštera Spondonu, chrámu Sv. Máří z Kouvouklianis nebo Kouvoukli.

Až do 60. let minulého století se místní obyvatelé zabývali převážně zemědělstvím, pracovali na vinicích, pěstovali rajčata, olivy a tabák, a to zejména v jižní úrodné rovině ostrova. Tam se v současné době nacházejí obce Linopoti a Zipari. Lidé tu bydleli hlavně v horách, ale měli své malé domky i v nížinách.

Obec se dělí na pět částí - Lagouti, Asomatos, Evangelistria, Zia a Haihoutes. Největší místní částí býval Asomatos, jehož název pochází od označení chrámu svatého Asomatose. Asomatos také kdysi býval středem dění, představoval centrum místního života.

Část Zia je umístěná na jihu v blízkosti horských pramenů a je známá díky pramenu Kefalovrisi, jehož voda od severu k jihu protéká Ziou, zavlažuje tamní zahrady a pohání vodní mlýny. Roste zde plno cypřišů. Na jih od Zii je postaven kostel svatého Jiří, kostel Panny Marie Kiparissiotisas a Melissinis, a u pramene Kefalovrisi je kostel zasvěcený Panně Marii.

Haihoutes je malá odlehlá oblast, a podle tradice získala název zřejmě podle rodiny Haihoudonů nebo Haihoutonů, která zde žila jako první. Nachází se jihovýchodně od Asomata, podél staré silnice od Zii k Asklépionu. Najdete zde také kostel sv. Dimitriose. Lagouti leží východně od Konariou a staré části Pyli, a starou cestou je propojené s oblastí Evaggelistria.

Stará dlážděná cesta vede k místu Kontopodi v části Zia. V jihozápadní části se nachází Pyrgi, které je velmi dobře známé ze záznamů kláštera v Patmosu. Kromě toho tady můžete najít malý klenutý chrám svatého Jana Theologou a část středověkého opevněného prostoru. Východně od hory Dikeos spatříte dva vodní mlýny, které se zde dochovaly až do našich časů, a které přivádějí vodu z pramenů do Pyrgi.

Kostel Taxiarchona Mihaila a Gabriela z Asomatosu v Asfendiou (St. Asomatos) se nalézá v oblasti Asomaton, známé také pod označením Kariotes. Postaven byl někdy na konci 18. století. Podle místní tradice našel jeden mladý pastýř v lese ikonu, vzal si ji domů a dal do schránky na relikvie. Další den byla ale ikona pryč. Pastýř ji hledal a nakonec ji našel opět v lese. Ikona patřila archandělům z Asomata a vesničané poté postavili kostel přesně v místech, kde byla nalezena.

Kostel byl pochopitelně zasvěcen právě zmíněným archandělům, přinesl kraji opravdu hodně štěstí a v roce 1840 získal tvar a formu, jakou má dodnes. K vidění je zde dlážděné nádvoří, foyer, modlitební prostor pro ženy a cely. Tyto cely byly využívány během turecké nadvlády jako školní učebny.

Kostel Panny Marie Evangelistria Asfendiou byl postaven na začátku 19. století na místě starého kostela, poté, co se obec rozhodla vybudovat větší kostel. Podle místních údajů tady byl zabit jeden pracovník padající skálou a lidé tak dali kostelu přezdívku kostel "Panny Marie vražedkyně". Chrámová část kostela byla postavena v roce 1931, jeden mnich z jeruzalémského bratrstva Agiotafiki, jistý Innokentiou Nikita Horafiou, jej pak posvětil.

Geografie: 

Místo

Asfendiou, Kos 36° 51' 8.5104" N, 27° 12' 31.8348" E
Location