Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Asklépion, 1. část

Asklépion s pozůstatky Apollónova chrámu

Archeologické naleziště Asclepieion se nachází 4 km severozápadně od hlavního města Kos, v háji plném obřích cypřišů a jedlí. Je to právem ten vůbec nejdůležitější archeologický komplex na ostrově Kos a určitě také nejznámější ze všech 300 asklépií (léčebných chrámů) antického Řecka.

Komplex chrámů Asklépion byl postaven na jednom místě, na kterém předtím stával ještě starší oltář zasvěcený bohu Apollónovi Kyperskému. Při vykopávkách na tomto místě byl nalezen i důkaz o zdejším osídlení v průběhu mykénského a geometrického období. Vzhledem k poloze na zalesněném kopci je z tohoto chrámového místa krásný výhled na turecké pobřeží.

Komplex byl postaven ve 4. století př.n.l., kdy se Asklépiův kult rozšířil po celém ostrově. Díky škole medicíny, kterou tu založil v 5. století př.n.l. Hippokratés, se poté sláva chrámu šířila doslova po celém východním Středomoří.

Kvůli neustále rostoucím požadavkům byl chrám nakonec ve 2. století př.n.l. významně rozšířen. Působili zde kněží, kteří byli označováni za asclepiady, pojmenovaní podle boha Asklépia (bůh lékařství), protože praktikovali kromě svých kněžských povinností i lékařskou činnost. Pacienti se samozřejmě modlili k bohu Asklépiovi, přičemž drželi dietu, vykonávali určitá cvičení a brali různé medikamenty.

Asklépion byl objeven na počátku 20. století německým archeologem Herzogem a jeho zrestaurování později provedli především italští archeologové z Říma. Vzhledem k tomu, že je budova umístěna na svahu, je celý komplex rozmístěn do několika úrovní, spojených třemi patry opravdu impozantního mramorového schodiště.

První úroveň

Na nejnižší úrovni můžete projít propylonem (bránou) do chrámu a k trojkřídlému peristylu (sloupové hale) v dórském stylu. Ona sloupová síň byla vybudována v helénském období a byla předurčena pro ubytování poutníků.

Ve východní části chrámu, vlevo od propylonu a peristylu, jsou římské lázně (thermae) ze 3. století n.l., kde jsou pořád ještě k vidění stopy fresek a mozaikové podlahy. Přejdete přes peristyl a dostanete se na první a nejhlubší místo chrámu. To bývalo prázdné a pravděpodobně sloužilo během oslav na počest boha Asklépia jako shromaždiště.

Taková slavnost bývala velkým svátkem, který se pořádal jednou za čtyři roky. Pokud přejdete přes toto místo, dojdete k balkónu, podepírajícímu druhou úroveň chrámu. Opěrná zeď byla původně vybavena výklenky pro sochy, fontány a bazény.

Asklepion - pohled na město Kos

Místo

Asklépion, Kos 36° 52' 30.9396" N, 27° 15' 26.3268" E
Location