Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Asklépion, 2. část

Ostrov Kos s Asklépionem
Autor: psmithson

Po pravé (západní) straně schodiště do druhé úrovně je svatyně, kde původně stávaly sochy lékaře jménem Gaiou Stertiniou Xenofontos, který léčil slavné římské dobyvatele Tiberia, Claudia anebo Nerona. Tyto sochy se ale bohužel ztratily.

Druhá úroveň

V klenutých výklencích přímo pod druhou úrovní spatříte vyobrazené postavy různých bohů. Na střední úrovni (4. století př.n.l.) byl objeven oltář k provádění lékařských zákroků, který je bezesporu nejstarší stavbou chrámu. Pravděpodobně byl ozdoben sochami, jejich autory byli synové slavného starověkého sochaře Praxitela.

Je tu i několik chrámů v jónském stylu, zasvěcených bohu lékařství a později postavený chrám boha Apollóna v korintském stylu. Jižně od tohoto chrámu se léčili "nedotknutelní" pacienti, kteří čekali na Boží pomoc. Vedle podstavce kultovní sochy je v podlaze hlavní lodi otvor, který byl pravděpodobně používán k ukládání peněz a posvátných nádob.

Tzv. "kněžský dům" je v zadní části chrámového komplexu (severním směrem) a byl postaven v průběhu 3. století př.n.l.. Budova byla poškozena ničivým zemětřesením roku 142 a byla později přestavěna. Po levé straně oltáře se nalézá římský chrám v korintském stylu ze 2. století, později částečně opět vystavěn Italy.

Vlevo od římského chrámu spatříte ruiny budov, které sloužily pravděpodobně sociálním účelům. Za římským chrámem stojí půlkruhová platforma pro sochy.

Třetí úroveň

Na třetí a nejvyšší úroveň chrámu se dostanete přes impozantní schodiště za oltářem. Třetí úroveň byla původně tvořena jednoduchou halou z dřevěných sloupů. Ve druhém století byl tento peristyl nahrazen luxusnějšími dórskými sloupy.

Za peristylem bývalo místo k ubytování, které bylo vybudováno pro pacienty během trvání Římské říše, kteří se do chrámového komplexu přišli léčit. Uprostřed třetí úrovně je veliký dórský chrám boha Asklépia, který byl postaven ve 2. století př.n.l., a v oněch časech vysloveně vzkvétal.

Byl to peripteralový chrám (tvar okrouhlé haly), který měl jednu řadu sloupů na každé straně chrámu. Později bohužel použili křižáčtí rytíři kameny a ostatní stavební materiál právě z tohoto z chrámu ke stavbám svých vlastních nových budov, takže zanechali ty původní stavby v rozpadlém stavu.

Z nejvyššího patra vedlo schodiště dále k posvátnému piniovému a cypřišovému lesu, zasvěcenému bohu Apollónovi. Stál tam též velký chrám v dórském stylu, kopie Asklépiova chrámu v Epidauru. Tento chrám byl v časech raného křesťanství přeměněn na kostel a dostal název Panagia Tarsou.

Ostrov Kos s Asklépionem
Autor: psmithson

Místo

Asklépion, Kos 36° 52' 30.9396" N, 27° 15' 26.3268" E
Location