Jste zde

Domů » Historie

Héraklés

Socha Hérakla bojujícího s hydrou
Autor: poul.iversen

Když se Héraklés (též Herkules) oženil, seslala na něj mstivá bohyně Héra šílenství.

Tímto stavem pomatený pak zabil svou ženu Megaru a s ní i jeho tři děti. Když bylo po útoku a on si uvědomil svůj strašný čin, zmocnil se Hérakla hluboký zármutek. Nakonec putoval za věštcem do Delf pro radu.

Tam se dověděl, že je jen jeden způsob, jak dosáhnout očištění od té hrozné vraždy. Má se vydat po dvanáct let do služeb svého bratrance Eurysthea, krále Tirynu a vyplnit veškerá jeho přání.

Byly to následující úkoly: skolit Nemejského lva, zabít devítihlavou Hydru (lernského hada), polapit Kerynejskou laň a Erymanthského kance, vyčistit Augiášův chlév, vyhubit Stymfalské ptáky, lapit Krétského býka, zkrotit lidožravé koně krále Dioméda, obstarat pás královny Amazonek - Hippolyte, uloupit stádo dobytka obra Géryona, natrhat zlatá jablka u Hesperidek a vyvolat strážce podsvětí, psa Kerbera, do našeho světa.

Když Héraklés splnil všech dvanáct úkolů, zbyla mu učinit ještě jedna, životu nebezpečná záležitost. Láomedón, král města Trója, pověřil Herkula zneškodnit mořského netvora, který decimoval Tróju.

Netvor se měl upokojit pouze v případě, že by mu dal král za ženu svou dceru Hésioné. Ale to by samozřejmě znamenalo, že by ji netvor umučil a zabil.

Král Láomedón slíbil Héraklovi dát královské koně, které dostal od samotného Dia, otce všech bohů. Herkules mořského netvora skutečně zabil a zachránil Hésioné, ale král nedodržel svůj slib.

Rozhněvaný Héraklés postavil armádu a s pomocí svých přátel vytáhl proti králi Láomedónovi, zabil ho a vyplenil trójské království.

Když se Héraklés chystal vrátit se svými přáteli z Tróje, byli se šesti loděmi (všechny byly těžce naložené poklady) zastiženi strašlivou bouří.

Tuto bouři na ně poslala Héra, která byla opět rozhodnuta Hérakla zabít a jeho jméno vymazat z povrchu zemského. Pět ze šesti lodí bylo potopeno a téměř všichni se utopili.

Jen Héraklés a pár jeho přátel se zachránili na kousku země, který je dnes známý jako mys Gourniatis na ostrově Kos.

Tady se setkal s mladým ovčákem jménem Antagoras a od něj požadoval jídlo. Ovčák byl ale dost silný a odmítl jim cokoliv dát.

Herkules se na pastýře velice rozhněval a v hněvu jej napadl. Bojovali pak celou věčnost, dokud nepřišel jeden Antagorasův přítel. Pak přišli též Herkulovi přátelé a rozpoutal se lítý boj.

Nakonec Herkules unikl a hledal útočiště v domě jedné thrácké ženy. Ta mu dala své věci a pomohla mu k útěku do hor.

Přátelé ho následovali a společně dosáhli města Phixioton, které je nyní známé na ostrově Kos jako Pyli. Obyvatelé města přivítali hrdinu a jeho druhy přátelsky, Herkules se zde stal dokonce králem.

Město Antimachidon vyhlásilo Phixiotonu válku, pod vedením krále Eurypyla (syn boha moře Poseidóna). Eurypylus zasazoval Héraklovi těžké rány, ale ten jej nakonec přece jen přemohl a zabil.

Obyvatelstvo Antimachidonu pak prohlásilo svým novým králem Halkonase, jenž posléze celou válku ukončil, když dal svou sestru Halkiopi Héraklovi za ženu.

Místo

Pyli 36° 50' 32.4996" N, 27° 9' 26.2188" E
Location