Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Hippokratův platan

Hippokratův platan
Autor: christsiav

Uprostřed náměstí Platia Platanou hlavního města Kos se nachází známý Hippokratův platan (řecky Πλάτανος του Ιπποκράτη), který je pojmenován po významném antickém lékaři Hippokratovi. Kmen má v základě průměr 4,7 m, obvod je 10,5 m, průměr koruny je cca 18 m.

Historicky významný strom je obklopen zdí se zábradlím. Na severní straně obezdívky byl během osmanské nadvlády předělán antický sarkofág na kašnu. Arabský nápis charakterizuje její vodu jako vodu Hippokratovu.
Na jižní straně, naproti mešitě Loggia, stojí dům také z osmanského období. Jeho střecha je podpořena sedmi sloupy s korintskými hlavicemi.

Vyvýšeně ležící náměstí Platanou je na severní straně ohraničeno palmovým bulvárem - ulicí Leoforos ton Finikon, odkud je přístupné přes schodiště. Východně od něj leží administrativní budova provincie Kos a jihozápadně zase mešita Loggia, kterou nechal postavit Paša Gazi Hasan. Na severní straně začíná most k johannitské pevnosti Neratzia. Ruiny starověké agory se k náměstí připojují na jihu.

Je to nepochybně jeden z nejstarších stromů v celé Evropě. Biologové odhadují, že je tomuto platanu druhu platanus orientalis L. asi 2000 let. Přesně se to ale doložit nedá, protože na něm už nenajdeme žádné viditelné letokruhy. Vzhledem k tomuto více než požehnanému věku je kmen již vykotlaný a jeho vnitřek je dutý. Aby byl tento jedinečný strom ještě nějakou dobu uchován při životě, bylo ovšem zapotřebí jej před několika lety vyztužit pomocí kovového rámu, který skýtá stromu jakousi podporu.

Podle místní tradice zasadil tento strom Hippokratés sám a v jeho stínu měl později vyučovat své žáky. Pod ním měl údajně také šířit křesťanství apoštol Pavel, který také zavítal na ostrov Kos. Skutečnost je ovšem taková, že podle expertů je strom starý maximálně 2 tisíce let a tudíž nemohl spadat do Hippokratovy doby.

Místo

Město Kos 36° 53' 35.754" N, 27° 17' 23.244" E
Location