Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Kefalos a památky, 1. část

Kefalos a nedaleké pozůstatky baziliky St. Stefanos

Bílé skály

Archeologické vykopávky odhalily jednu jeskyni (Aspri Tripa) v Bílých skalách na hoře Zini, jedno ze starších osídlení z doby bronzové (2900 - 2100 př.n.l.). Objev učinili v roce 1922 archeologové Alessandro Della Setta a Dora Levi.

Shromáždili při něm fragmenty keramiky, mlecí kameny, rytý keramický hrnek, želízka a sopečná skla, dekorační předměty a zbytky jídel.

Během této doby, která je známá jako řecké období, se Pelasgové (původní obyvatelé řecké pevniny) poprvé vydali z Malé Asie a z dalších částí pevninského Řecka na ostrov Kos.

V období řeckého geometrického stylu byly tamní Bílé skály považovány za sídlo bohů, byl zde uctíván Panas a nymfy. Uvnitř jeskyně se konaly bohoslužby ještě během římského období, jak dokazují archeologické nálezy.

Palatia

Místo Palatia se nachází západně od Kefalosu, kde si můžete prohlédnout ruiny starověkého města Astipalea. Narazíte tady také na ruiny Dimitrina chrámu z 5. století př.n.l., chrámu Asklepion, dórského chrámu a divadla z helénistického období.

Podle místních nálezů došli vědci k názoru, že svatyně zasvěcená Asklépiovi, Hygieii a Omonii, byla postavena až po Kalymnosu na začátku 2. století př.n.l.

Ceremonie k uctívání boha Asklépia se odehrávaly v obci Isthmioton již za antiky. Během této doby měla tehdejší aristokracie potřebu zachovávat tuto tradici a zabránit místním tradicím vzhledem k nárůstu počtu cizinců.

Staré křesťanské osídlení

První průzkumy na místní pláži byly uskutečněny v letech 1935 - 1943 a byla při nich objevena bazilika u Kamariou, známá také jako malý hřbitov a bazilika St. Stefanou.

Podél pobřeží Kefalosu se rozšiřovala vůbec první osada z raně křesťanské doby, která je považována za nejdůležitější na celém ostrově Kos. Výrobny keramiky zde byly založeny již v 6. - 7. století a tím byly započaty i obchodní vztahy mezi Kefalosem a Konstantinopolí.

Bazilika St. Stefanou

Skupina bazilik svatého Stefanose se nachází na východní části pobřeží. Jde o baziliky z raně křesťanské doby, objevené v roce 1932. Dnes jsou jednou z nejvýznamnějších památek na ostrově Kos.

Místo

Kefalos 36° 44' 43.1664" N, 26° 57' 36.6804" E
Location