Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Muslimské památky

Kos a muslimská svatyně Defterdar
Autor: christsiav

Muslimská svatyně Lotzias

Mešita byla postavena Yazi Hasanem v roce 1876, možná na místě bývalého byzantského chrámu svatého Jiří. Je to dvoupatrová budova, na jejíž stavbu se používaly antické úlomky z okolí.

Vedle minaretu se nacházel náboženský soud až do roku 1933. Severovýchodně od mešity se nacházela okrouhlá desetistranná kašna, pokrytá bílým mramorem. 7 oblouků podpíralo kopuli. Během údržbových prací bylo zjištěno, že dřevo na stavbu se kdysi získalo ze švédské ztroskotané lodi.

Mešita Defterdar

Tuto dvoupatrovou svatyni nechal postavit důstojník Ibrahim Efendi na náměstí Platia Eleftherias ve městě Kos. Skládá se z předsíně, arkády s obchůdky, hlavní místnosti a z minaretu s červenou špičkou.

Váhu stavby podepírají dva pilíře, jeden z východní a druhý ze západní strany. Oba vedou ke svatyni, která se nachází o jedno patro výše. Na západní straně se otevírá malá nika. Bývala tam i řada obdélníkových oken s půlkruhovými válci na třech stranách. Svatyně byla postavena z velkých zarovnaných kamenů v jejích stěnách.

Kopulovitá mešita je stále zachována, byla postavena v 18. století, za nadvlády Turků nad ostrovem Kos. Dnes tu však na minaretu žádného muezzina nepotkáte. Byl totiž přeměněn na malé nákupní centrum s obchody a kavárnou. Je ale stále ve vlastnictví tureckého společenství, které stále ve městě Kos funguje, a tak si v kavárně nekoupíte žádný alkohol.

Minaret Eski Tzamiou

Na náměstí Diagora narazíte na minaret (mešitu) Eski Tzamiou. Původní mešita byla zničena zemětřesením v roce 1933 a snad i proto se tu začalo znovu stavět. A dnes tady stojí podlouhlý minaret s horním kónickým zakončením.

Podle nápisu, který roku 1990 přepsal Zeki Cecikkol, patřila mešita Eski Tzami a nikoliv ke Geni Kapi (o čemž svědčí nedaleké archeologické naleziště západních lázní), jak se původně usuzovalo podle označení z roku 1586. To znamená, že jde o tu vůbec nejstarší dochovanou muslimskou památku na ostrově Kos.

Mešita Hadži Hassana

Tato islámská budova na náměstí Platía Platanoú ve městě Kos pochází z 18. století. Působivý je především otevřený klenutý sál budovy, který se také označuje jako "lodžie mešity". Tradiční náboženské obřady se zde ale již nekonají.

V současné době je suterén využit pro služby cestovního ruchu - malé obchůdky se suvenýry nabízejí návštěvníkům mešity upomínkové předměty. Minaret si bohužel můžete prohlédnou jen zvenčí, nejlépe z antické Agory.

Muslimská svatyně Atik

Tato svatyně se nacházela vedle tureckého hřbitova. V roce 1892 byla obnovena na příkaz sultána Abdoula Hamita.

Místo

Mešita Defterdar, město Kos 36° 53' 35.6676" N, 27° 17' 8.9232" E
Location