Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Ostrov Kos a pláže, 1. část

Ostrov Kos s pláží Tigaki

Pláž Tigaki

Vesnička Tigaki se nachází asi 10 km od města Kos u severního pobřeží ostrova Kos a 7 km severně od vesnice Asfendiou. Turistické letovisko se v posledních desetiletích značně rozvíjelo a může se pochlubit dlouhou bílou pláží v jednom zeleném ostrovním údolí.

Již před lety to bylo oblíbené prázdninové místo místních obyvatel. Dlouhá bílá pláž (10 km) s křišťálově modrou vodou již získala mnoho Modrých vlajek, a to nejen pro čistotu, ale i pro služby na samotné pláži – jsou tu lehátka, plavčíci a různé možnosti k provozování vodních sportů.

Pláž je velmi plochá a pozvolná a je ideální pro rodiny s malými dětmi či pro méně dobré plavce. Ale i windsurfaři si zde přijdou na své, vlny z otevřeného moře doslova vyzývají k surfování. O začátečníky je tady také postaráno, neboť tu působí místní školy windsurfingu.

Pláž Agios Theologos

Jednou z nejkrásnějších pláží (asi 7 km jihozápadně od Kefalosu) ostrova Kos je nepochybně Agios Theologos. Název pochází z opuštěného kostela Agios Ioannis Theologos (sv. Jan Evangelista), ve kterém se místní obyvatelé scházejí na mši každoročně dne 29. srpna.

Krásné pláže a malé roztomilé zátoky se skálami jsou ideálním místem pro hodiny slunění a koupání, ale dobrý vítr tu mají i surfaři (zvláště vhodné místo pro začátečníky). Skvělý tip pak představují malé rybí taverny v blízkosti kostela (malé doporučení: nenechte se odradit asi 5 km dlouhou polní cestou). Na pláž se dostanete (přes Kefalos) autem, taxíkem nebo skútrem.

Pláž Limnionas

Limnionas je malá zátoka přibližně 5 km severně od Kefalosu. Tato poklidná a zapomenutá pláž skýtá v případě špatného počasí i příjemné kotviště malým rybářským člunům a turistickým lodím. V Limnionasu na vás čeká sluníčko, příjemné zvuky moře a rozhodně čerstvé ryby. Na pláž se snadno dostanete autem, taxíkem a na skútru.

Pláž Paradies

Pláž Paradies (ráj) je jednou z nejznámějších pláží na ostrově Kos a je vzdálena cca 7 km od Kefalosu. Je to opravdu rajská pláž (odtud je i její název) s jemným bílým pískem a s křišťálově čistou vodou. Pro turisty jsou připravena plážová lehátka, slunečníky, je tu možnost provozovat vodní sporty, jsou zde pěkné restaurace (s čerstvými rybami, s řeckou i s mezinárodní kuchyní).

Tuhle pláž byste o své dovolené na řeckém ostrově Kos v žádném případě neměli vynechat. Dokonce i místní obyvatelé se při každé příležitosti vydávají právě sem. Pláž je snadno dostupná z města Kos (33 km) autobusy (jezdí každý den), autem, taxíkem nebo na skútru.

Ostrov Kos s pláží Limnionas
Autor: Marco Crocoli
Ostrov Kos s pláží Paradies

Místo

Pláž Tigaki, ostrov Kos 36° 53' 24.2628" N, 27° 10' 58.5984" E
Location