Jste zde

Domů » Památky

Pevnost Antimachia, 2. část

Jde o čtyřstrannou stavbu s celkovou plochou asi 45.000 m2, která se nachází na jednom kopci ostrova Kos ve výšce 150 metrů a je postavena z velkých vulkanických kamenů. Konstrukce stěn byla dokončena ve třech etapách.

Obranná zeď tvrze Antimachia s obvodem 970 m tvoří nepravidelný čtyřúhelník jako půdorys. Cesta je vybavena cimbuřím, hlavní vchod je umístěn na severozápadní straně a byl zajištěn baštou. Nad vnitřní bránou je ve zdi zapuštěn erb velmistra Řádu rytířů Pierra d'Aubussona s rokem 1494.

Brána do pevnosti byla chráněna velkou polokruhovou baštou, která byla dílem Fabrizia del Carretta (1513 - 1521). Zeď naproti, orientovaná ve směru sever - jih, byla opravdu působivá. Byla ve svých nízkých částech silně opevněna, zatímco na jihu, ve směru na obec Kardamena, byl hrad chráněn strmým svahem. Také vnitřek pevnosti se dobře dochoval.

Středověké hradby obklopují méně než čtvrtinu starého města, které sestávalo z oblasti přístavu a z antické agory. Hradby postavené v období let 1391 – 1396 měly tvar trojúhelníku a ochraňovaly pouze jednu část města. Celkově bylo v hradbách pět bran, z nichž se do našich časů dochovaly pouze dvě: brána Foros a brána na jihovýchodní straně, ozdobená znakem ze dřeva.

Kromě toho ještě dnes můžete vidět velkou část jižních hradeb a dvě malé pravoúhlé věže na jižní straně. Také části západní zdi s bránou Foros jsou ještě dnes téměř úplně nedotčené. Ze severní zdi ale zbyla jen malá část, jedná se o část hradeb, která ukazuje směrem k pevnosti a k pahorku, na němž stojí Hippokratův strom. Východní zdi byly zcela zničeny.

S výjimkou dvou kostelů a několika cisteren se uvnitř žádné jiné budovy nezachovaly. V jednolodním kostele Agios Nikolaos se částečně dochovaly fresky z 15. a 16. století, nad jejím vchodem je kamenná deska se třemi erby, mimo jiné velmistra del Carretto s rokem 1520. Jednolodní kostel Agia Paraskevi byl postaven v roce 1705 a z kostela Panagia Eleimonitrias zbyly bohužel jen ruiny.

Místo

Pevnost Antimachia 36° 48' 11.2068" N, 27° 7' 39.8676" E
Location