Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Pyli a památky

Ostrov Kos a Pyli

Kostel Agiaklafti

Na rovné plošině před Pyli, kde se nacházela starověká nekropole Alnetion, byla objevena pohřební stavba z římského období, která byla přestavěna na křesťanský kostel s názvem Agiaklafti.

V průběhu úklidových prací tam byl roku 1959 nalezen starý štít s nápisem Klavdia. Na základě tohoto nálezu arcibiskup Emmanouil Karpathiou rozhodl, že bude kostel zasvěcen sv. Claudii.

Harmilio

Harmilio se nachází ve vesnici a je to vlastně pohřebiště z řeckého období (3. století př.n.l.). Hrobky byly zasvěceny 12 bohům, přičemž Harmilou byl hrdinou generace Harmiliou.

Je to obdélníkového památka s půlkruhovou střechou. Uvnitř jsou dvě dlouhé části vedoucí k šesti obdélníkovým hrobům uzavřeným velkými kameny. Přední část památníku byla pokryta bílým mramorem, část snad pocházela z kostela svatého Kříže.

Kostel svatého Kříže

Nachází se přímo v obci a byl postaven nad řeckým pohřebištěm v Harmilou. Jde o jednolodní kostel se střechou, který byl postaven z mnoha částí mramorového památníku Harmilou.

Pevnost Peripato

Pevnost Peripato pochází zřejmě z konce 11. století. Svatý Hristodoulos Latrinos ji zmiňoval v souvislosti s majetkem kláštera St. Maria Kastrianon, který stojí na nedalekém kopci. V archivech rytířů Řádu Svatého Jana (polovina 15. století) byl zmiňován jako hrad a sídlo.

S hradem Peripatem souvisejí i tři obdélníkové prostory pokryté kopulemi a pár nízkých zdí, které můžete dodnes spatřit ve východní oblasti nové části Pyli. Přesná poloha hradu Peripato se již nedá určit, i když se o to mnozí archeologové usilovně snažili.

S největší pravděpodobností byl hrad vybudován na místech, kde byly později postaveny obytné domy v St. Nikolaou. Tři pravoúhlé prostory byly zachráněny, jejich střecha byla velmi plochá a zakřivená dovnitř.

Jižní část této stavby je k vidění dokonce ještě dnes. Má stále svou původní válcovou kopuli a zvedací bránu, kam lze vstoupit po kamenném schodišti. Do dalších dvou oblastí je vchod na východní straně, takže obyvatelé měli přehled o dění na vnitřním nádvoří, kde se konaly různé obřady. Tato oblast byla osvětlena z velmi nízko položených, ale zato velice pečlivě střežených oken.

Prameny

Objevíte je v části Peripatou, jde o pravoúhlou stavbu s ​​plochou střechou a se šesti vodovodními kohoutky, ze kterých teče voda. Voda je pak vedena kanály do sousedních vesnic a je ceněným zdrojem pitné vody nejen pro Pyli, ale i pro všechny další obyvatele ostrova Kos, zejména pak pro obyvatele Kardameny.

Kostel sv. Antonia

Objevíte ho v oblasti, která se nazývá Hantaki, v okolí kulturního centra oblasti Dikaio. Dobu jeho vzniku lze zřejmě zařadit do rytířského období. Je to jednolodní kostel se střechou, který je dnes opuštěný. Uvnitř kostela se nachází freska sv. Antonia.

Středověká věž a selský dům

Severně od obce ve Voukolies se nalézá jeden středověký statek. Zachovala se ovšem jen část jeho pravoúhlé kopule. Plocha má podobu řeckého písmene gama, stejně jako pozůstatky pravoúhlé obranné věže.

Dále na východ směrem od zmíněné stavby stojí dodnes větrný mlýn. Věž byla postavena ze čtyřhranných mramorových kamenů z antických památek. Mírně zakřivené křídlo stavby je pokryto špičatou kopulí.

Vesnička Pyli a pozůstatky starověké stavby
Geografie: 

Místo

Pyli, ostrov Kos