Jste zde

Domů » Historie

Řecká mytologie, 1. část

Polybotes je jedním z obrů řecké mytologie, který se narodil ve stejné době jako Kronos a nymfy. Giganti byli obávanými nadpřirozenými bytostmi, které bojovaly proti olympským bohům ve válce "Gigantomachie".

Dlouho předtím, než se dvanáct bohů Olympu dostalo k moci, a kdy je lidé začali uctívat, tu vládli synové bohyně Gaii a Úrana. Byli to právě tzv. Giganti nebo také Titáni.

V bitvě, která otřásla základy vesmíru, bojovali tito Giganti proti olympským bohům v čele s Diem, nejmladším synem Kronose. Titáni byli nakonec poraženi a po bitvě hledal Titán Polybotes útočiště na ostrově Kos.

Bůh moře Poseidon trpěl obzvláštní nenávistí k Polybotovi a vypravil se tak za ním na ostrov Kos. Když Poseidon Polybota na Kosu objevil, oddělil část ostrova a hodil ji po něm, aby ho tím rozdrtil a zabil.

Podle tohoto mýtu tak vznikl ostrov Nisyros, ten se ale ve skutečnosti od ostrova Kos oddělil během zemětřesení. Přesná doba této události je nejasná.

I další Titáni, jako např. Foibé, Koios a jeho bratr Kronos, pak hledali útočiště na tomto řeckém ostrově. Kinnos pojmenoval ostrov po sobě samém - "Kinnis". Bájesloví spojuje ostrov Kos s určitě nejznámějším ze všech starověkých řeckých hrdinů, s neporazitelným polobohem Herkulem.

Héraklés, syn boha Dia a Alkmény, který se prezentoval ctností a zlem, a žádal si svou cestu, byl jedním z nejslavnějších hrdinů starověku a je považován za praotce ostrova Kos.

Podle mýtu se Herkules po odchodu z Tróji ocitl v hrozné bouři, kterou seslala Ira. Herkules a několik jeho druhů se ukrylo právě na ostrově Kos, kde potkali mladého pastýře jménem Antagoras a začali s ním zápasit.

Během bojů s Antagorasem našel Héraklés útočiště v Antimachii, kde ho jedna trácká žena oblekla do ženských šatů. Onen boj se posléze změnil ve střet Herkula s králem Europylem, synem Poseidóna a Meropides.

Po usmíření se Herkules oženil se sestrou krále Halkonase, s Halkiopi a zplodil s ní syna, praotce Thessalanů.

Zeus byl nejmocnějším ze všech dvanácti bohů na Olympu a jeho zbraní byl hrůzostrašný blesk, kterým mohl mrštit po svých nepřátelích. Navzdory skutečnosti, že byl bohem, měl Zeus jednu zcela zásadní slabinu. Nikdy neodolal smrtelným ženám!

Takže když spatřil krásnou Alkménu, Zeus po ní silně zatoužil a vzal na sebe podobu jejího manžela Amfitryóna. Tak ji oklamal a miloval se s ní. Herkules byl tedy synem boha a smrtelníka.

Diova manželka Héra byla proti své vůli nucena Herkula přivinout na svou hruď a plála k Herkulovi hlubokou nenávistí.

Místo

Olymp 40° 4' 59.9988" N, 22° 21' 0" E
Location