Jste zde

Domů » Historie

Řecká mytologie, 2. část

Tradice říká, že Meropes byl synem Triopy a vládl celému ostrovu Kos a nazval jej jménem Meropis. Jeho obyvatelé pak byli označováni jako Meropes nebo Meropides. Jeden z potomků se pak jmenoval Koos nebo Kos a právě po něm nakonec dostal ostrov Kos svůj název.

Podle mýtu byl Asklépios synem boha Apollóna a Korónis, dcery krále Phlegyase. Korónis se zamilovala do krále Ischyse, a proto ji dal Apollón zabít svou sestrou Artemis. Apollón zachránil dítě z lůna Korónis, přinesl je do Pylia a předal na vychování Kentauru Cheirónovi. Tady se pak Asklépios učil medicíně.

Když jednou vzkřísil mrtvého muže, zřejmě překročil svou pravomoc, protože bůh podsvětí Hádés si na něj postěžoval svému bratru Diovi. Zeus pak uhodil bleskem do Asklépia a zabil ho. Apollón, jeho otec, byl naštvaný a zabil všechny Kyklopy, kteří kovali blesky pro Dia.

Tak tedy Asklépios zemřel jako člověk ještě dřív, než se mohl stát bohem a být spojován s uctívanými hrdiny.

Měl mnoho dětí se svou manželkou Ipioni. Macháón, Podaleirios a Telesforos byli všichni velkými lékaři. Měl ještě děti jménem Hygieia (bohyně zdraví) a Egli, Iaso a Akeso (léčící) a Panakeia (všeléčící).

Asklépios byl považován za patrona medicíny a zdraví. Jeho uctívání začalo v Trikki (dnešní město město Trikala) a rozšířilo se v 5. a 4. století př.n.l. po celém Řecku. Ve 3. a 2. století př.n.l. byl oslavován jako jeden z nejctěnějších představitelů své doby.

Jeho kliniky byly obvykle vyznavači Asklépiova učení zakládány v otevřené přírodě, v lese, kde byl dostatek čerstvé vody. Voda se totiž velice využívala právě k různým léčebným procesům tehdejších pacientů.

Nejproslulejší klinika se nalézala u Epidauru, ale první otevřenou léčebnou byla Asklépiova klinika v jeho domovském městě Trikki. Asklepion na ostrov Kos byl pravděpodobně otevřen ve 4. století př.n.l.

Na oněch bohoslužebných místech byli pacienti lékařsky vyšetřeni do nejmenších detailů kněžími, potom očištěni a připraveni jako oběti. Podle této tradiční náboženské terapie se Bůh objevil ve snech pacientů, což jim pomohlo od jejich trápení a nemocí. Na oplátku pak měl pacient obětovat bohům kohouta.

Symbolem boha byl had, který léčil již svým dotykem, vycházková hůl a šálek medicíny, pes, který symbolizuje božstvo a pupík, jímž byl Asklépios spojen se svým otcem Apollónem.

Místo

Epidauros 37° 35' 44.9988" N, 23° 4' 45.9984" E
Location