Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Středověká Chora, 3. část

Pohled na agoru ve městě Kos
Autor: antiochos138

Chrám Panny Marie z Gorgopigi

Tento kostel byl zařazen do kategorie památek hlavního města na ostrově Kos v roce 1963 poté, co vyšlo najevo, že stával na bývalých vinicích Panny Marie z Neohoritissy.

Gorgopigin znamená v překladu něco jako "rychlé jaro" a Panna Marie z Gorgopigi naslouchala zejména těm nejchudším lidem.

Kostel je jednolodní a má trojstranné venkovní oblouky. Jeden vchod objevíte uprostřed jižní strany a druhý pak uprostřed strany západní.

Kostelní loď je u střechy mírně vyvýšená a pokrývají ji opracované kameny. Zdi jsou zhotoveny ze starých kousků mramoru. Podlaha byla sestavena z červených kamenných bloků.

Byla zde vybudována dvě patra, jedno pochází z 15. století, zatímco druhé je ze 16. století. Uprostřed chrámu je náhrobní kámen z mramoru. Uvnitř kostela si na zdech můžete prohlédnout různé náboženské výjevy, zejména na jižní stěně a na klenbě svatyně.

Předpokládá se, že autorem těchto nástěnných maleb byl místní umělec Nikoloaou. Tentýž umělec vyzdobil i pevnost ve městě Chora na ostrově Kalymnos a chrám Panny Marie z Kastrianonu ve starém Pyli. Část výzdoby chrámu nasvědčuje tomu, že byl tento chrám uvnitř města postaven na počátku 15. století.

První veřejná škola

Po mnoha letech bádání potvrdil v 18. století koský biskup Emmaouel Karpathiou, že jen velmi málo lidí umí na ostrově Kos číst a psát. Hlavně to byli kněží, kteří museli tyto znalosti ovládat, aby mohli zapisovat různá data. Byli to mniši z velkých klášterů, jejichž pobočky se na ostrově Kos nacházely, kteří místním lidem pomáhali naučit se číst a psát.

V roce 1773 se rozhodl biskup Kallinikou založit první veřejnou školu na ostrově Kos. Dne 20. října 1773 byli do zakládacího výboru zvoleni dva členové, pan Aslanis a pan Stamatakis. Po zasedání výboru byl jmenován i první učitel. Tuto funkci zastával mnich Daniel, který byl také zodpovědný za vybírání školného.

Chrám Panny Marie z Kikkou

Chrám se nacházel v archeologickém areálu agory, zaujímal jeho jižní část a sestával ze šesti klenutých komor poblíž jižní strany areálu. Šlo o jedinou zastřešenou kostelní loď s klenutým půlkruhovým obloukem ve východní oblasti. Vchod byl uprostřed západní oblasti.

Uprostřed komory, pod střechou, se nacházel kruhový otvor, a podle místní tradice býval používán jako jednoduchý vstup do kostela pro návštěvníky. Chrám byl zasvěcen sv. Panně Marii z Kikkou a byl součástí kláštera Kikkou na Kypru. Stával v bezprostředním sousedství metropolitního chrámu svatého Mikuláše (St. Nicholas).

Chrám sv. Konstantina a Eleniho

Chrám tvořila jediná komora pokrytá střechou s půlkruhovým obloukem na jihu a s vchody na jižní a západní straně středověkého města Chora.

Tento chrám byl pravděpodobně postaven na místě staršího chrámu, čemuž napovídají archeologické vykopávky, při nichž se tu našel třístranný oblouk ve východní oblasti.

Místo

Agora, město Kos 36° 53' 36.1644" N, 27° 17' 22.6392" E
Location