Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Vykopávky ve městě Kos, 1. část

Kos s pozůstatky gymnasionu

To, že hlavní město ostrova Kos bylo jedním z nekrásnějších přístavních měst ve starověku, ví snad každý kulturně založený turista. Představme si nyní jeho nejvýznamnější památky a začněme rovnou vykopávkami na západní straně města Kos.

Po stovky let byla celá oblast mezi ulicemi Pissandrou, Theokritou a Grigoriou Pemptou nevyužívaná a nebyla ani nikterak obnovována. Staré budovy byly tím pádem uchovány v relativně dobrém stavu a tak zde najdete dvě starověké silnice.

Ve směru východ - západ zde probíhá ulice s názvem Decumana. Ta byla lemována arkádami a křížila se s menší silnicí. Menší ulice se nazývá Via Cardo, je to doslova jakási osa a pravděpodobně vedla k přístavu. Na obou stranách silnice jsou vidět kamenné desky a stopy vozidel z oné doby.

Gymnasion (palestra) bylo jakési starověké cvičiště, pocházející z helénského období. Gymnasion tvořilo prodloužené sloupoví, k jehož zbytkům vás zavede souběžná ulice Theokritou.

Běžecká trať se tehdy nazývala Xysto Dromos, v doslovném překladu to znamenalo "oškrábaná silnice". Všichni sportovci si před tím, než vstoupili do soutěží, natřeli svá těla olejem, který si pak po skončení seškrabávali od písku a potu speciálními kovovými nástroji.

Z původních 81 dórských sloupů jich bylo obnoveno pouze 17. Střecha byla z jedné strany podepřena pilířem a z druhé strany zdí. Západně od této sloupové kolonády býval v římské době bazén. K jeho stavbě byl již tehdy užit jakýsi druh cementu.

Mezi gymnasionem a ulicí Via Cardo jsou k vidění římské Západní lázně. K tomuto zařízení patří i velké, obloukovité klenby s mozaikou na stropě. Její části o rozměrech 6,5 až 7 metrů můžete ještě dnes vidět, protože se celkem dobře dochovaly. V hlavním sále uvidíte malé, kulaté základní kameny. Lázně ale byly zničeny při velkém zemětřesení v roce 469 př.n.l.

Kos s pozůstatky gymnasionu

Místo

Město Kos 36° 53' 27.6684" N, 27° 17' 6.4212" E
Location