Jste zde

Domů » Pláže

Výlet na Leros

Řecký ostrov Leros a místo Plantanos
Autor: gf_0815

Asi 60 km z přístavu hlavního města Kos je vzdálený ostrov Leros. Nachází se mezi dalšími ostrovy Pátmos a Kalymnos Dodekanského souostroví v Řecku. Stejně jako většina řeckých ostrovů má i tento úrodná údolí mezi zelenými kopci, hlubokými zátokami a krásnými plážemi.

Hlavním městem je Agia Marina, spojená s dalšími dvěma vesnicemi, Platanos a Panteli. Městečko je plné malých bílých domků, neoklasických budov a úzkých uliček.

Začíná u moře a pozvolna stoupá do kopce, jehož vrcholu dominuje zřícenina byzantského hradu. Ještě dnes tu stojí městské hradby a kostel Panny Marie.

Lakki, 3 km jižně od Agia Mariny, se nachází na zadní straně hluboké, téměř uzavřené zátoky. Je hlavním přístavem ostrova a zároveň největším přírodním přístavem ve Středozemním moři.

Gourna na východě (jeden z otevřených zálivů se zelenočerným pískem a s mělkou vodou) a Xirokambos, stará rybářská vesnička na jihu.

Alinda je centrem cestovního ruchu na ostrově. Je zde největší nabídka ubytování, místo je lemované podél krásné zátoky mnoha bary a restauracemi.

Alinda je dobrým výchozím bodem pro dovolenou, protože pláž je přímo "za dveřmi" a do dalších míst, jako např. Agia Marina nebo Panteli, se odsud dostanete rychle a snadno.

Panteli, na jihu ostrova pod Plantanosem, je roztomilá malebná zátoka a stejnojmenná rybářská vesnice s prapůvodní typickou atmosférou.

Na severu leží Blefoutis, malá osada plná zeleně s překrásným výhledem na moře a Partheni, malá rybářská vesnice mezi rozlehlým úrodným údolím a mořem.

S pláží si můžete vybrat mezi místy Agia Marina, Panteli, Vromolitho, Alinda, Laki, Merikia nebo Xirokambos, abychom jmenovali alespoň některé.

Leros má vlastní malé letiště u Partheni, odkud se denně létá do Athén, hlavního města Řecka. Každý den funguje také trajektová a lodní doprava do přístavu Pireus a většiny z Dodekanských ostrovů jako je Pátmos, Lipsi, Samos, Kos, Rhodos, Symi nebo Nisyros.

Přestože si Leros udržel svůj původní tradiční charakter, může všem návštěvníkům nabídnout nejvyšší kvalitu služeb cestovního ruchu, včetně moderních hotelů, apartmánů a penzionů.

Tady, daleko od hlučných měst a stresujícího života, a ještě dále od přeplněných turistických oblastí, najdete skvělé místo k odpočinku a relaxaci, pohostinné prostředí a nesčetné pláže.

Na ostrově je také mnoho obchodů, kde si můžete zakoupit téměř vše, od čerstvé zeleniny a ryb, přes potraviny, až po suvenýry a oděvy.

Pokud jde o jídlo, najdete i tady malé malebné taverny a restaurace na každé pláži, které nabízejí místní a mezinárodní kuchyni. Ochutnejte třeba místní rybu "marinata" s rozmarýnem, solenou makrelu se zeleninou fava nebo místní sýr mizithra. Ze sladkostí vyzkoušejte pougakii a xerotiganu.

Místo

Agia Marina, Leros 37° 9' 22.7484" N, 26° 51' 7.6716" E
Location