Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Zia a památky, 2. část

Zia - mlýn
Autor: Barbaragin

Podle místních údajů se vychází z falešného zapečetěného dopisu Josepha Pagalou z roku 1261, kdy patřil klášter Spondon ke klášteru Patmos a majitelem byl Latrinou Christodoulou (11. století).

V archivu kláštera Patmos jsou uloženy důležité dokumenty o historii kláštera. Údajně vyzval 83 obyvatel ostrova Kos ve 13. století, aby byl klášter Panny Marie převzat klášterem v Patmosu, protože by jinak prý "nepřežil".

V květnu 1258 patriarcha Arsenios prohlásil v jednom svém dokumentu, že klášter Patmos převzal klášter Spondon se vším jeho bohatstvím. Kostel je postaven v byzantském stylu s jednoduchými čtyřmi sloupy, s křížem, klenbou a antenavou. Dvoupatrová vnější antenava byla postavena v roce 1919. Dnes jsou v kostele nové nástěnné malby.

Kostel sv. Jiří Theriotise (nebo Thiriavlise) se nachází v jižní části vesničky Zia. Je to malý zastřešený kostel, který nese jméno podle svatého Jiřího. Má věž a obytné cely pro poutníky.

Uvnitř kostela jsou nástěnné malby ze 13. století, které zobrazují modlící se Pannu Marii s Ježíškem a svatého Jana Prodromou. Jsou tu k vidění i ​​další výjevy ze 13. století, které ukazují sv. Jiří ve vojenském oblečení a sv. Pantaleona klečícího v obvyklém ošacení. Tuto fresku věnoval kostelu mnich Lucas.

Další kostel Obětování Panny Marie se nachází jižně od obce u pramenu Kefalovrisi, byl součástí byzantského kláštera Spondon. Ta nejstarší část kostela stojí nad bývalou svatyní.

V další fázi výstavby byla postavena hlavní budova kostela, antenava a sloupový ochoz. Vnitřek kostela byl vyzdoben nástěnnými malbami, které jsou nyní zatřeny vápnem. Prameny Kefalovrisi jsou známé jako svěcená voda kláštera Spondon či Svaté Panny Marie z Kouvoukli. Tyto prameny zásobují vodou i vesnici.

Kostel svaté Panny Marie z Kiparissiotisy (nebo Melissini) odvozuje svůj název od svěžího svahu, který se nachází východně od obce Zia a je hustě porostlý stromy cypřišů. Název Melissini je zase odvozen podle místních údajů od včelínů v okolí.

Jiné zdroje naopak uvádějí, že název pochází od byzantské rodiny Melissinon, která udržovala styky s klášterem. Jedná se o malý jednolodní kostel s půlkruhovým obloukem na straně východní. Bylo tu zachráněno i několik nástěnných maleb ze 13. století.

Kostel Panny Marie v Monagri Zia je byzantského původu s křížem a kopulí, která pochází z 11. a 12. století. Kostel měl dříve portál, který byl používán jako útočiště pro ženy.

Na jeho západní straně je malý pravoúhlý otvor (dnes zazděný), kudy se vstupovalo do úkrytu, a kde bylo nalezeno několik kostí. Uvnitř byly objeveny nástěnné malby užitého umění ze 13. století, zobrazující Nanebevzetí Krista.

Geografie: