Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dovolená na ostrově, 2. část

Pohoří Dikaios  pohled na část ostrova Kos

Kromě přírodních krás a úchvatných písečných pláží se může ostrov Kos pochlubit památkami s pozůstatky jeho slavné minulosti, která započala ve starověku a pokračuje vlastně až do současnosti. S historií a mytologií ostrova Kos se můžete blíže seznámit na různých archeologických lokalitách.

Pevnost Neratzia je pevností rytířů Johanitů, a nachází se na jednom z mnoha vrcholů pohoří Dikaio v blízkosti Thimiany.

Archeologové se zajímají hlavně o ruiny Asklépionu, starořeckého sanatoria, které se nacházejí nad hlavním městem. Nejznámější léčebné místo antiky byly založeno světoznámým lékařem Hippokratem, který se tu narodil kolem roku 460 př.n.l.. Dnes přísahají lékaři celého světa po ukončení svého studia přísahou, která je nazývána právě po něm.

Ostrov je známý i svou bujnou vegetací a mírným klimatem. Římský lékař Gallino charakterizoval ostrov Kos jako "nejmírnější místo na světě".

Půdní složení se tu značně liší od jiných řeckých ostrovů a je výsledkem dlouhodobých geologických změn, způsobených zejména sopečnou činností, označované jako Aegean Arc (Nisyros, Thira, Milos, Methana).

Podle nejnovějších geologických studií tady vyvíjelo svou činnost sedm vulkánů v oblasti mezi ostrovy Nisyros a Kos. Dnes stojí jedna neaktivní sopka v úžině u ostrova Kefalos. K opravdu velkému výbuchu došlo někdy před 160 000 lety právě mezi Nisyrosem a Kefalosem.

Výsledkem oné přírodní katastrofy pak bylo pokrytí západní části ostrova Kos na 30 m vysokou vrstvou sopečného popela. Úrodnost zdejší půdy byla známa již od pradávna, a to právě v důsledku sopečného původu ostrova, takže se říká: Pokud nemá dost potravin Kos, bude hladovět i Egypt.

Na ostrově narazíte na zajímavé obce Asfendiou, Antimachia, Kardamena, Kefalos, Marmari, Mastichari, Pyli anebo Tigaki. Všude objevíte pěkné hotely, různé pamětihodnosti a skvělé taverny. Všude můžete strávit přímo perfektní dovolenou.

Ostrov Kos je nejen srdcem celého Dodekanského souostroví, ale najdete tady také ty nejlepší podmínky k plachtění a k námořním plavbám snad v celé Evropě. V květnu 2001 byl oficiálně otevřen přístav Marina Kos, který se nachází přímo u tradičního původního přístavu ostrova Kos.

Marina nabízí komplexní služby, počínaje sprchami a sociálním zařízením, přes služby přepravy, parkoviště, čerpadla, likvidaci zbytků olejů a jiného odpadu, čerpací stanice, informační centra, konferenční sály a apartmány pro hosty, až třeba po zprávy o počasí, internetová zařízení, restaurace nebo bary.

Na letišti přistávají v létě denně charterové lety s turisty, a to především z Německa a Anglie. Z Kosu se také létá do řecké metropole Atény nebo na ostrov Rhodos. Trajekty vyplouvají denně do Atén a na ostrovy Rhodos, Kalymnos a Patmos. Občas plují trajekty na Nisyros a Tilos, a doplout můžete i do blízkého Turecka, do známého letoviska Bodrum.

K ubytování tady objevíte moderní prázdninové apartmány i elegantní hotely s konferenčními sály. Ostrov Kos má skutečně návštěvníkům co nabídnout, strávíte tady opravdu nezapomenutelnou dovolenou.

Místo

Asklépion, Kos 36° 52' 31.9044" N, 27° 15' 26.3556" E
Location