Jste zde

Domů » Historie

Hippokratés a lékařství

Socha Hippokrata

Hippokratés je učenci všeobecně považován za zakladatele medicíny. Byl bezpochyby tím nejvýznamnějším lékařem v období antiky a ten nejlepší zástupce lékařské fakulty na řeckém ostrově Kos. Byl také velkým filozofem a filantropem.

Hippokratés se narodil v roce 460 př.n.l. na Kosu jako syn lékaře Hérakleida, který mu také dal základní lékařské vzdělání. Podle mytologie byl jedním z rodu Asclipiadi, byl údajně 20. vnukem Héraklovým z matčiny strany a 18. vnukem Asklépia ze strany otcovy.

Stejně jako jeho otec, studoval i Hippokratés medicínu na Asklépiově lékařské fakultě ve městě Kos. I jeho synové Drakon a Thessalos, jakož i synovec Polubus, pokračovali v rodinné tradici lékařů. Již v mladém věku odešel z Kosu a pracoval jako lékař na Thassosu, v Thrákii a v Thessálii.

Sjednotil lékařské zprávy a terapeutické zkušenosti pacientů. Jeho učiteli byli i dětský lékař Irodiko ze Silimbrie a filozofové Gorgia, Prodiko a Dimokrito. Studie, které Hippokrates a jeho lékařská škola vytvořili, čítá asi 60 svazků Corpus Hippocraticum, mezi ten nejslavnější určitě patří Hippokratova přísaha.

Cestovatel Pausania se zmiňuje, že u antického Apollónova chrámu v Delfách bývala měděná kostra, darovaná samotným Hippokratem. Jeho sláva se velmi rychle šířila po celém Řecku. Říká se, že pomohl i Athéňanům během peloponéské války od moru.

Podle tamní tradice prý dostal od perského krále Artaxerxe nabídku, aby vstoupil do jeho služeb, ale odmítl. Zemřel ve vysokém věku v blízkosti řeckého města Larisa kolem roku 380 př.n.l.. a již ve 2. století byl na jeho hrobě na břehu Piniosu umístěn pamětní nápis.

Jeden ze životopisců napsal, že se na mnoho let na Hippokratův hrob usadily včely a jejich med byl matkami používán jako lék pro jejich děti.

Lékařská fakulta

Rozvoj lékařské vědy je spojen s rozvojem filozofie ve starověkém řeckém světě, a to zejména podél pobřeží Malé Asie. Základy medicíny byly vytvořeny během vrcholící jónské filozofie v 5. a 6. století př.n.l..

Od 5. a 6. století př.n.l. byla medicína vyučována v centrech filozofie, jako byl Kos a Knidos, který se nacházel na pobřeží Malé Asie nedaleko Kosu. Obě místa měly navzájem velmi blízký vztah, protože byly zároveň členy Aliance dórského šestiměstí.

Lékařská fakulta v Knidu byla pravděpodobně starší a věnovala studiu příznaků všech nemocí více pozornosti. V terapii se zkoumaly a ověřovaly tradiční metody. Ve škole na Kosu pak tehdejší lékaři zkoumali onemocnění se zřetelem na celkovou situaci, nehledali jen způsoby, jak je léčit, ale jak jim také předcházet.

Místo

Město Larisa 39° 38' 20.8464" N, 22° 25' 10.8156" E
Location