Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Hlavní město

Město Kos a jedna z ulic
Autor: Paradasos

Hlavní město Kos na stejnojmenném řeckém ostrově je po městech Rhodos a Kalymnos třetím největším městem Dodekanských ostrovů. Žije zde přibližně 15 tisíc obyvatel.

Město Kos v posledních letech bohatne díky cestovnímu ruchu. Díky mnoha památkám a jiným zajímavostem ho navštěvuje mnoho turistů, na prohlídku Kosu by si měl člověk vyčlenit nejméně dva dny.

Centrum města tvoří velké náměstí Platia Eleftherias (Náměstí svobody). Kolem něj je umístěné muzeum ostrova Kos, nápadná mešita Defterdar a tržnice (otevřena denně kromě neděle).

Hippokratův strom

Mohutný strom nedaleko přístavu měl údajně již před 2.500 lety chránit lékaře Hippokrata a jeho žáky před silným řeckým sluncem. Platan ale také tak staře vypadá - jestli je opravdu přes 2.500 let starý, je více než přesvědčivé.

Pevnost

Ohromná pevnost Neratzia byla dokončena Johanity v 16. století. Stojí přímo vedle přístavu a je symbolem města. Hrad si můžete samozřejmě za nějaký ten poplatek prohlédnout. Od Hippokratova stromu k jeho vchodu dojdete po pěším mostě.

Muzeum

Muzeum uprostřed města na centrálním Náměstí svobody je opravdu zajímavé a jeho návštěva je jakousi "povinností“ pro milovníky archeologie. Známá je především vystavená římská mozaika. Otevírací doba je denně kromě pondělí, ale jen do 14:30 hodin.

Agora

Agora (česky tržiště) je velké archeologické naleziště v centru města. Rozlehlá plocha je veřejnosti volně přístupná. Člověk by měl mít ovšem aspoň trochu tušení, na co se dívá, jinak toho moc nepozná, tak málo je totiž označeno.

Ubytování

Pokud hledáte nějaké levnější ubytování, tak kromě kempu, který najdete asi 3 km od centra, můžeme doporučit třeba penzion Alexis nebo hotel Kosta přímo v přístavu. Mládežnické ubytovny nebo podobná zařízení na ostrově Kos bohužel nejsou.

Autobusová doprava

Autobusové nádraží se nachází ve vzdálenosti asi 200 metrů od přístavu. Jízdní řád autobusů je během léta dobrý, v zimě ale k prohlídce ostrova nestačí.

V létě jezdí například minimálně 4 – 5 spojů denně do rybářské vesničky Mastichari, do letoviska Kardamena a na jih do Kefalosu. Z Mastichari pak plují několikrát denně trajekty na blízký ostrůvek Kalymnos. Trajekty jezdí také v zimě, ovšem autobusy z města Kos do přístavu nejezdí.

Jídlo a zábava

Nejvíce turistů ve městě Kos pochází asi z Anglie. Jsou většinou mladí a na dovolené se chtějí především bavit. Známý bar Meile se nachází kousek za Hippokratovým stromem. V této části najdete také především fastfoody, jako například Mc Donalds.

Dobrá, oblíbená a cenově příznivá je taverna Mummys Cooking. Okolo ulice s bary se nachází také několik klubů, které mají otevřeno celou noc. Ceny za jídlo a pití na Kosu jsou průměrné, supermarkety jsou spíše dražší než na pevnině.

Pobřeží řeckého ostrova Kos
Autor: Paradasos

Místo

Pevnost Neratzia, Kos 36° 53' 49.344" N, 27° 17' 23.6004" E
Location