Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Jeskyně Aspri Petra

Poloostrov Kefalos na ostrově Kos
Autor: kevgibbo

Na malebném poloostrově Kefalos, v "divokém západě" řeckého prázdninového ostrova Kos, existuje překvapivé množství různých zajímavostí.

Jako například pláž Agios Theologos nebo klášter Agios Ioannis Thymianos.

Ale jeden z největších vrcholů tohoto regionu bezesporu představuje prehistorická jeskyně Aspri Petra.

Byly v ní totiž objeveny nejstarší autentické nálezy o lidském životě na ostrově Kos.

Aspri Petra (v překladu "Bílý kámen") leží asi 5 kilometrů jihozápadně od obce Kefalos, na jižním svahu vrcholku Mount Zini.

A jak se k ní dostanete? Od městečka Kefalos pojedete nejprve směrem na Agios Ioannis.

Necelé dva kilometry před odbočkou na Agios Theologos vede vlevo od asfaltové silnice vedlejší šotolinová cesta.

Pokud se budete cesty držet směrem k mysu Routhianos (Akra Roúthiano, Akra Pelli), najdete po dalších 1400 metrech pěší stezku, která vede ke skalnímu útvaru na levé straně.

Již z dálky jsou vidět bílé skály s obloukovým průlomem ve tvaru brány, podle kterých dostala jeskyně také svůj název. Bezprostředně před obloukem se nachází vlastní jeskyně.

Abyste se do jeskyně dostali, musíte přelézt spadlé kameny a balvany. Je dobře přístupná, po několik metrech vstoupíte přímo do jeskyně.

V osaměle ležící jeskyni si můžete prohlédnout velmi zajímavé a velmi poučné paleontologické pozůstatky.

Historické objevy svědčí o tom, že již na konci období neolitu, tedy zhruba v době 3000 let před naším letopočtem, existoval na ostrově Kos život.

S jedním z nejdůležitějších objevů na světě se na místě začalo v roce 1922 pod vedením Alessandra Della Sefy, ředitele italského archeologického ústavu v Aténách.

Vědci se ale ještě dosud neshodli na tom, jak vlastně vznikla tato historicky významná jeskyně, která je také nazývána "White Stone Cave".

Jisté ale je, že Aspri Petra díky tomu, že je skrytá před zraky veřejnosti a proto nebyla ještě dříve v minulosti objevena, je přirozeným způsobem zakonzervována.

V opačném případě by obyvatelé ostrova mohli použít bílý kámen z jeskyně třeba pro výstavbu rodinných domů.

Alespoň tak působivý jako samotná jeskyně se tu nabízí i výhled do okolí. Přímo pod vámi uvidíte mys Kap Routhianos i se zbytky starého jeřábu.

Směrem na severovýchod se rozprostírá pobřeží ostrova Kos, směrem na jihovýchod uvidíte ve Středozemním moři sousední ostrůvky Giali a Nisyros.

Místo

Jeskyně Aspri Petra, Kos 36° 43' 9.264" N, 26° 58' 22.0152" E
Location