Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Kardamena a zajímavosti

Ostrov Kos a letovisko Kardamena

Kardamena je moderní turistické letovisko na ostrově Kos, které se nachází asi 30 km jihozápadně od města Kos, a kde žije necelých 2 tisíce stálých obyvatel. Domy a ostatní budovy byly postaveny podél pláže, mají velmi pěkné okolí s mnoha stromy a přírodními krásami.

Ve městě se nachází malý přístav, odkud vyplouvají lodě na nedaleký ostrůvek Nisyros. Budete-li mít zájem, můžete se vypravit každý den na výlet lodí do Agia Irini.

Bazilika Dorothea, Eftihiou & Presbiteriou Fotinou (6. - 7. století) se nachází v centru obce Kardamena a patří k třílodním typům bazilik. Zahrnuje půlkruhový oblouk na východě, antenava a atrium na západě a malé přístavky na severní straně.

Uvnitř bylo objeveno mnoha hrobů dospělých lidí, zatímco hroby dětí byly objeveny na straně jihovýchodní. Křtitelnice na severní straně stavby měla dvě části, jednu pro děti a druhou pro dospělé. Podle místních údajů věnoval a daroval krásné mozaikové podlahy této svatyni tamní arcibiskup.

V Kardameně je k dispozici dostatek možností k ubytování, vaří tu skvostná jídla v místních rybích tavernách s řeckou i evropskou kuchyní. Na pláži u Kardameny je perfektní koupání a dá se tu věnovat vodním sportům.

Každé léto je letovisko spojováno s mnoha kulturními akcemi, s divadelními představeními, koncerty, výstavami, tradičními tanci, vědeckými konferencemi, se sportovními soutěžemi (např. cykloturistika, šachy, atd.) a také se zde organizuje týden námořní plavby. 29. srpen je věnován oslavám svátku svatého Jana (Agios Ioannis) a 8. září je svátek Theotoko.

Do Kardameny se dostanete z města Kos (cca 30 km) veřejným autobusem, autem, taxíkem i na skútru. Pokud máte v plánu připlout vlastní lodí, lze využít městského přístavu a nechat si tam natankovat vodu i benzín.

Alasarna

Dnešní obec Kardamena se nachází na místě antického města Alasarna. Stará obec se rozšiřovala až do západní části dnešní Kardameny, kde vykopávky odhalily podél pláže staré svatyně. V nich bylo mnoho soch bohů, např. Día, Athény, Artemidy, Litouse, Estiase, Dioskourona, Ekatise nebo bohyně Afrodity.

Poblíž hory nad svatyní bývalo divadlo, které patřilo k Alasarně. Při archeologických vykopávkách tady byly objeveny ruiny zasvěcené bohům Apollón a Herkules. Dále si tady můžete prohlédnout chrám z mramoru (ze 3. století př.n.l.) a několik budov z římské éry.

Na stejném místě najdete i zbytky křesťanské baziliky, zasvěcené Svatému Božství (Theotita Agia). K její stavbě byl použit mramor a další stavební elementy pocházející ze starého města Alasarna. V současnosti je bazilika opuštěná a leží v troskách. Je to jeden z vůbec prvních křesťanských objektů na ostrově, jehož původ se datuje do 5. století n.l..

Celá oblast byla již od prvního křesťanského osídlení až do poloviny 7. století n.l. bezprostředně ohrožována arabskými nájezdníky a z těchto důvodů bylo místní obyvatelstvo donuceno uchýlit se na bezpečnější místa.

Místo

Kardamena, Kos 36° 46' 50.862" N, 27° 8' 34.7244" E
Location