Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Návštěva Mastichari

Ostrov Kos a pobřeží Mastichari
Autor: Mikey Bean

Letovisko Mastichari na řeckém ostrově Kos najdete asi 20 km západně od hlavního města. Má malý přístav, odkud vyplouvají trajekty směrem na ostrůvek Kalymnos.

V městečku objevíte také charakteristické antické ruiny a mozaikové podlahy z raně křesťanské doby, to vše jen kousek od moře. Pláž se rozprostírá přímo naproti přístavu a nabízí skvělou turistickou infrastrukturu.

Mastichari nabízí svým návštěvníkům nejen klid a pohodu, ale i ty nejlepší rybárny s čerstvými rybami a mořskými plody. Okusit tyto nesmírně chutné kombinace můžete jen 20 - 30 metrů od pláže, v jedné z místních restaurací.

Obec je právě velmi známá svými čerstvými rybami, které mnozí rybáři prodávají zájemcům přímo v přístavu. Úplně čerstvě ulovené ryby se tak ocitnou na vašem talíři hned ten den, kdy je rybáři uloví.

Charakteristická je i zdejší bílá pláž s křišťálově průzračnou vodou, díky které budete mít pocit jako z nějakého exotického místa někde v Pacifiku. Pláže jsou hlídané záchranáři a je na nich dostatek příležitostí k provozování vodních sportů, zejména windsurfingu.

Samozřejmostí je zapůjčení (za poplatek) plážových lehátek a slunečníků. Mnozí návštěvníci dokonce říkají, že vůbec nejlepší pláž na ostrově Kos je právě v Mastichari.

Na pláži ovšem také narazíte na několik nehlídaných, osamělých a klidných úseků pláže, kde najdete opravdu dostatek místa pro své soukromí. Snad nejkrásnější pohled na západ slunce nad ostrovem je k vidění právě na této pláži.

Místní obyvatelé pořádají každoročně dne 29. srpna oslavy na počest svatého Jana (Agios Ioannis), což bývá pro všechny účastníky opravdu nezapomenutelný zážitek. Jenom vám pak může být líto, že už bude vaše dovolená pomalu u konce.

Letovisko je snadno dostupné z města Kos veřejným autobusem, zapůjčeným autem nebo skútrem. Trajektem je spojené s ostrovem Kalymnos, lodě odplouvají každý den. Pokud vlastníte svou vlastní loď, můžete bez problémů využívat místní malý přístav.

Památky

Nálezy staré křesťanské baziliky svatého Jana z Pergialiti stojí mimo obec, jen asi 8 metrů od moře. Byly objeveny a odkryty Anastasio Orlandem. Byly to vůbec první vykopávky za patronace řecké vlády po sjednocení pevninské části Řecka a Dodekanských ostrovů v roce 1947.

Jedná se o třístrannou baziliku s plochou horní částí ve směru kostela, s antenavou směřující k západu a s obloukem na východ. Křtitelnice je umístěna v hlavním areálu kostela na severovýchodní straně.

Na jihu stojí trojstranné vnější budovy. V bazilice je k vidění mozaiková podlaha s celou širokou škálou těch nejrůznějších geometrických tvarů, ale také s obrazci kruhovými, obdélníkovými a čtvercovými, je tu také vidět vyobrazení zvířat, rostlin a nádobí.

Místo

Mastichari, Kos 36° 50' 56.3712" N, 27° 4' 33.8772" E
Location