Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Návštěva města Kos, 1. část

Návštěva hlavního města Kos na stejnojmenném ostrově je velkým kulturním zážitkem. Mezi významné památky patří kromě známého Hippokratova platanu také Casa Romana a Odeon. Leží jižním směrem od Agory a centra města, a jistě stojí za vaši návštěvu.

Opravená římská vila Casa Romana dává živě nahlédnout do života ve starém Římě. Její pokoje jsou vyzdobené překrásně barevnými mozaikami. Když se návštěvníci vydají severním směrem dále po hlavní silnici, dostanou se od Casa Romany k Odeonu.

Toto malé antické divadlo pochází z 2. století n.l. a je obklopené malým lesíkem. Bylo postaveno pro hudební představení a dříve bylo dokonce zastřešeno. Je zde 18 mramorových řad pro diváky, které zůstaly velmi dobře zachované až do dnešní doby.

Kdo by si nechtěl při své dovolené na ostrově Kos tyto kulturní krásy nechat ujít a myslí si, že by mu na tento "maratón" nestačily síly, ten si může zvolit pro okružní cestu jízdu malým vláčkem se třemi zeleno-bílými vagónky, který návštěvníky proveze po všech důležitých památkách města. Okružní jízda stojí asi 1,40 Euro a vláček vyjíždí každých 30 minut z přístavu (u radnice).

Ačkoliv je město již skoro přeplněné historickými stavbami, jsou archeologické práce stále v plném proudu. Řekové jsou tím tak zaměstnáni, že nenašli žádný čas tyto památky označit popisnými tabulkami. Tak se často stává, že návštěvníci stojí před památkou a nevědí, o co se vlastně jedná. S trochou štěstí je ale někdy možné přeci jen ten nějaký štítek najít. Z něj je možné se ale pouze dozvědět, jestli se nacházíte ve východní, západní nebo centrální archeologické zóně.

Nejen před kulturní volbou stojí návštěvníci tohoto města. Najdete zde totiž také širokou gastronomickou nabídku – od gurmánských kuchyní až po stánky s gyrosem na rohu. Zkrátka vše, čeho si srdce, resp. žaludek na dovolené zamane. Mnoho restaurací a taveren je k dispozici v přístavu a v blízkosti památek. Restaurace jsou otevřeny od rána až do pozdních nočních hodin, hlavní čas na jídlo začíná kolem 18. hodiny, kdy se již těžko shánějí volná místa u stolu.

Místo

Odeon, město Kos 36° 53' 22.4628" N, 27° 17' 6.7488" E
Location