Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Návštěva města Kos, 2. část

Při návštěvě města Kos byste určitě neměli vynechat ani bývalé turecké lázně Anatolia Hamam v ulici Nisiriou, kde je v restauraci servírována řecká i západní kuchyně. V restauraci Hellas v ulici Psaron se zase můžete najíst pod heslem: Hodně, dobře a za rozumnou cenu.
Zárukou chutné řecké kuchyně je restaurace Select, která se nachází přímo u Agory. Vychutnat pravou řeckou atmosféru si zde můžete především ve večerních hodinách a vaše peněženky přitom neutrpí zas tak velkou ztrátu.

Při poznávání města Kos v nočních hodinách může návštěvník získat dojem, že je zde více barů a hospůdek než obyvatel. Noční život ve městě je dvojího druhu. Většinu barů najdete v blízkosti přístavu, podél ulice zvané "Barstreet". Velké diskotéky se pak nacházejí především na plážích severně od metropole.

Hlavní město Kos se nachází v úrodné a na vodu bohaté oblasti v severovýchodní části ostrova, v jedné ploché otevřené zátoce. U vjezdu do přístavu můžete vidět na levé straně hrad Johanitů. Při vykopávkách byly nalezeny základy z klasické doby (agora) a stavby z helénského období (gymnasion, odeion, římské lázně, římská vila s krásnými mozaikami), ale i pozůstatky opevnění z klasického období a základy dvou chrámů.

Moderní město má přehledné uspořádání ulic se širokými bulváry lemovanými palmami. Kos je po ostrově Rhodos vůbec nejnavštěvovanějším ostrovem z celého Dodekanského souostroví, je cílem mnoha mladých lidí a cestování na last minute a město Kos se tak stalo postupem času opravdu živým místem. Barevné osvětlení se mihotá na hlavním náměstí, tradiční i moderní hudba zní z hospůdek, z tanečních barů a diskoték před prastarým platanem, který nese jméno podle Hippokrata.

Nádherné výlety jsou z Kosu do Asfendiou (čtrnáct kilometrů jihozápadně od města), na svahy Dikea s výhledem na moře, a dále na jih k Pili se zříceným byzantským hradem a se zachovalým kostelem Panny Marie (Ipapantis). Také Antimachia na jedné náhorní plošině ve vnitrozemí ostrova, lázně s minerálními prameny a pláže Kardamena stojí za to vidět, a právě tak ještě třeba i dvě malebné rybářské vesničky Tigaki a Marmari.

Místo

Město Kos 36° 53' 44.9664" N, 27° 17' 11.0292" E
Location