Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Návštěva Pyli

Kos a Paleo Pyli - opuštěná osada s byzantským hradem

Pyli (nebo také Pili) se nachází asi 15 km jihozápadním směrem od hlavního města Kos a 4 km jižně od letoviska Marmari. Žije zde kolem 2500 obyvatel. V období antiky bylo toto místo nazýváno Peli a stávalo v centru ostrova, rostly v něm v​​elké olivovníky a bylo tam vůbec hodně zeleně.

Tradiční kamenné domy byly postaveny kolem městského jádra. Každodenní život se odehrává v centru obce, kde objevíte tradiční kavárny a taverny. Navštívit tady také můžete stavbu Piliotiko Spiti (Piliho dům) se třemi místnostmi (kuchyň, obývací pokoj, ložnice).

Tento dům představuje tradiční dům historie ostrova Kos s původním nábytkem a s předměty zanechanými na místě majitelem před 70 lety. Zhruba 100 m od domu je údajně studna (podle pověsti) se starou klenbou spojovaná s místními hrdiny na ostrově.

Hned vedle místního kostelíku Stavros (Svatý Kříž) je pozoruhodný charmilion, komplex hrobů z helénistického období a místo uctívání místních hrdinů a jejich potomků. 2 km od Pyli se rozkládá umělé jezero, využívané pro zavlažování.

3 – 4 km jihovýchodně od obce objevíte napůl zničenou a opuštěnou osadu s byzantským hradem na kopci, starou část Paleo Pili. Hrad byl postaven za vlády makedonské dynastie Byzantské říše v 9. - 11. století. Po ovládnutí ostrova rytíři Řádu sv. Jana byl hrad opraven a posílen, aby zajistil obranu celé oblasti.

Úžasně krásný pohled je odtud na místa Pserimos a Kalymnos a na obzoru můžete při dobré viditelnosti zahlédnout i západní pobřeží Turecka s letoviskem Bodrum. Doporučujeme i návštěvu malého kostela sv. Michaela, původem z byzantského období. Mezi stromy v jeho okolí můžete na jaře pozorovat zvířata, protože tam mají zdroj vody.

Ve starém části obce je také kostel Ipapanti (ze 14. století) s krásnými nástěnnými malbami, s překrásným ze dřeva vyřezávaným ikonostasem a se sloupy, které sem byly převezeny ze starověkého řeckého chrámu, a jež snad byly původně zasvěceny bohyni Dimitře.

Cesta dolů vás zavede do Marmari, kde je u přístavu slané jezero. V městečku se vám nabízí i mnoho příležitosti k ubytování, přímo fantastické jídlo v tavernách s evropskou kuchyní a skvělé plavání a opalování na pláži.

V únoru se v Pyli slaví karneval a svátek svatého Jiří (Agios Georgios). Tyto oslavy jsou opravdu fenomenální a jejich součástí jsou dokonce i koňské dostihy. Každoročně se také 23. června slaví na počest sv. Jana Klidonase (Agios Ioannis Klidonas), kdy místní obyvatelé organizují zajímavou vesnickou slavnost. V měsíci srpnu se pak koná celá řada kulturních festivalů pořádaných obcí.

V případě potřeby najdete přímo v obci lékařskou péči a policejní stanici. Snadno se sem dostanete z města Kos (15 km) autem, autobusem (pravidelný spoj), taxíkem nebo na zapůjčeném skútru. Pokud máte v plánu připlout lodí, je nejlepší využít přístav v Marmari.

Geografie: 

Místo

Pyli, ostrov Kos 36° 50' 35.2968" N, 27° 9' 24.4728" E
Location