Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Ostrov Nisyros, 2. část

Nisyros - skalnaté pobřeží
Autor: Visit Greece

Cesta autobusem z přístavu k symbolu ostrova - sopce Nisyros - trvá asi 20 minut a dostanete se k ní přes hornaté vnitrozemí. Při jízdě můžete shora vidět opravdu působivý svět kráterů. Jediným problémem je, že se nedělají žádné přestávky pro fotografování. Takže pokud si chcete odvézt domů nějaký suvenýr, musíte si zakoupit hezky ilustrovaného průvodce.

Po příjezdu následuje krátká přednáška průvodcem. Pak si asi během půl hodiny můžete v klidu prozkoumat kráter Stefanos. Nyní přichází rozčarování, během jízdy v klimatizovaném autobusu je vám příjemně a máte úchvatný výhled na vulkanickou krajinu.

Ale teď stojíte v poledním horku na náhorní plošině, hledíte do žlutě zbarveného kráteru a cítíte páchnoucí páry síry. Odoláte pokušení nebo se odvážíte sestoupit do kráteru? Toto rozhodnutí je těžké, protože na dně čeká mnoho nebezpečí. Musíte neustále dávat pozor, abyste nešlápli do horkého kráteru nebo na jedovatého pavouka.

Pak je půl hodiny u konce a vy se vydáte zpět do idylického přístavu Mandraki. Při zpáteční cestě přes hory budete mít výhled na bývalé lázeňské místo Loudra. Budovy jsou sice v havarijním stavu, ale vy přesto můžete navštívit sirné termální prameny zdarma. Po cestě zahlédnete také malebnou přístavní vesnici Pali.

V Mandraki cesta vede úzkými křivolakými uličkami. Vrcholem je pevnost na skále nad městem, ve které je umístěn starobylý kostel Agia Spilani. Jestli se výstup nahoru vyplatí, je věc názoru. V každém případě je kromě krásného výhledu na pobřeží příjemný i chlad v kostele. Při cestě dolů narazíte na tzv. Kyklopskou zeď Paliokastra a malý řecko-ortodoxní kostel.

V městečku jsou obchody se suvenýry, které jsou poměrně drahé, na nábřeží zase četné taverny a pouliční kavárny. Mezi místní speciality patří domácí marcipánová šťáva, pokrmy a saláty s kaparovými listy a plněné brambory - buď zeleninou, tuňákem anebo tzatziki. Známá jídla gyros tady moc neoceníte, maso je vodnaté a téměř bez chuti.

Jediní lidé, kteří se výlet na Nisyros opravdu užijí, jsou pravděpodobně milovníci pěší turistiky. Cesta vede od kláštera Evangelistria k sopce a absolutním vrcholem je stoupání na Profitis Ilias. Co se týká plážové dovolené, moc hezkých míst tady nenajdete. Jedinou možností je v Mandraki černá kamenitá pláž na úpatí pevnosti. V čisté vodě ale číhají mořští ježci.

Nisyros - pláž Hohlaki
Autor: Visit Greece
Nisyros - vesnička Emborio
Autor: Visit Greece

Místo

Mandraki 36° 36' 22.3524" N, 27° 7' 53.202" E
Location