Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Pyli

Pyli a nedaleká zřícenina hradu

Jihozápadním směrem, asi 15 km od hlavního města Kos, leží městečko Pyli. Žije tu přibližně 2 500 obyvatel a dá se říci, že jde o novořeckou vesnici ležící v samém centru ostrova Kos. Tradiční, okolo centra postavené kamenné domy, jsou obdivuhodné.

Život v Pyli se odehrává převážně v městském jádru, kde útulné taverny a kavárny skýtají odpočinek místním obyvatelům. Místo není žádným rekreačním střediskem, ale spíše vhodným cílem výletů. Nenajdete zde ani žádné hotely.

Určitě byste si měli prohlédnout Piliotiko Spiti (Piliho dům), protože se v něm posunete zpět v čase. Můžete obdivovat původní nábytek a předměty v domě, které zde byly zanechány před více než 70 lety. Dům se skládá jen ze tří místností, z obývacího pokoje, kuchyně a z ložnice a otevřen pro veřejnost bývá od 7.30 do 16.00 hodin.

Přímo u staré fontány narazíte na tavernu, kde se určitě budete cítit dobře. Ze staré kašny tryská už od 16. století čerstvá pramenitá voda. Dále si můžete prohlédnout hrob antického hrdiny Harmylose, pocházející již ze 4. století př.n.l.

Kdo si zajde ještě asi o 3 km dále směrem k místům Amaniou a Zia, které také ještě patří k obci, ocitne se v místech, která stojí za vidění - staré centrum. Na tamních skaliscích, resp. na jejich samém vrcholku, se nachází zřícenina byzantského hradu. V 19. století byla celé toto místo kvůli epidemii cholery opuštěno. Pokud se v Pyli hovoří o "městě duchů", pak tomu tak doopravdy je. Neméně zajímavé jsou i malby v kostele Evangelismós, které můžete navštívit kdykoliv.

Pyli a starý kamenný dům
Pyli se starou fontánou
Pyli a nedaleké ruiny starého kostela
Geografie: