Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Staré Pyli, 1. část

Ostrov Kos a pohoří Dikaio

Palio Pyli je opuštěná vesnička s hradem v okrese Dikeos na řeckém ostrově Kos. Najdete ji v jeho střední části, jihovýchodně od dnešní obce Pyli. Ruiny se rozkládají na severních svazích pohoří Dikaio a nabízejí vynikající výhled na Marmari, Tigaki, slané jezero Alykes a na moře.

Hrad byl pravděpodobně postaven v 11. století, v 15. století byla pod ním založena vesnice. Nebyla vidět od moře a byla proto dobře chráněná před útoky pirátů. V roce 1830 byl hrad i vesnička opuštěna z důvodu epidemie cholery.

Zakřivené zdi na severozápadní straně hory ale ukazují, že oblast byla osídlena již v dobách mínojských a nedávno tu byly v bývalém antickém městě Alention nalezeny svatyně bohyň Dimitry a Pelé.

Tato osídlení sahalo od úpatí hory až nahoru a byly tam nalezeny zbytky církevních staveb, jako např. kláštera svaté Panny Marie z Kastrianonu (Panagía ton Kastrianón), mnoha domů, lázní, fontán z osmanského období, vodního mlýna a dlážděných ulic.

Obecně lze říci, že domy měly pravoúhlý tvar s úzkými otvory pro vstup a malá pravoúhlá okna. Některé domy měly ve středním patře i pravoúhlý balkón. Byly postaveny z kamene a ze silných spojnic, ve kterých byly umístěny malé kameny. Takovýto typ domů byl objeven po celé osadě Palio Pyli.

V severozápadní části hradního kopce byly objeveny mohutné, tzv. "Kyklopské zdi", které podle výzkumů a archeologických nálezů pocházejí z prehistorického období. Keramický povrch se datuje do doby bronzové.

Svatyni bohyně Dimitry a její dcery Persefoni najdete v rovinách na severozápadě hory směrem od Psoriari, v blízkosti Kiparissi. Jsou tu pozůstatky malého kostelíku, jehož původ se datuje někam na začátek 4. století př.n.l.. Patří do starověkého sídla Alention a byl odkryt v roce 1929. Celkem bylo objeveno 7 soch představující Dimitru a Persefoni.

Když mnich Christodoulos Latrinos Strovilo odešel z Přední Asie, přišel na ostrov Kos. Zde pak založil klášter Panny Marie z Kastrianou (Ipapanti Christi), který se nachází na kopci ve starém Pyli a jeho hlavní chrám byl nejprve zasvěcen Panně Marii. Dnes je zasvěcen Kristu z Ipapanti a 2. února tu jsou oslavy na jeho počest.

U kláštera Christodoulou byly na západní a jižní straně odkryty zříceniny Kastriani, šlo pravděpodobně o tři jižní věže. Dochovala se jižní zeď kláštera, která je pokračováním zdi západní. Jsou tu i malé obdélníkové cely po stranách kostela.

Klášter Panny Marie z Kastrianou je jednolodní a má tři části: První se skládá z hlavního chrámu, který byl považován za majetek rodu Chrisrodoulou z roku 1080. Druhá část by mohla pocházet z pozdějšího byzantského období, kdy byla přistavěna antenava a plochá střecha.

V poslední části se objevuje západní oblast lodi spojená obloukem obdélníkových kamenů, poukazující na období Hippokratovo. Uvnitř oblouku je půlkruhový trůn z kamenné desky se šesti vystouplými schody. Vstup se otevírá v západní stěně a malý kruhový světlík na západě stavby je jedinou otevřenou součástí kostela.

Při výkopech byly nalezeny v hlavním kostele hroby ze 16. století, z osmanského období. Jižně od kostela byl nalezen hřbitov ze stejné doby. Dochované nástěnné malby uvnitř zachycují tři vrstvy.

První vrstva ukazuje části obrazů svatých a pár dekorativních prvků. Je tu i vyobrazení Panny Marie. Ačkoli je nástěnná malba již velmi opotřebená, můžete vidět tvář Panny Marie, umělec zachytil její výraz velmi dobře. Nástěnná malba zřejmě pochází z 12. století.

Obraz Panny Marie s dítětem a s andělem patří do druhé vrstvy maleb a také se datuje do 12. století. Objevíte ho v jihovýchodní části kostela, kde před tímto obrazem věřící poklekali.

Geografie: 

Místo

Palio Pyli, ostrov Kos 36° 50' 21.2316" N, 27° 11' 11.8608" E
Location