Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Výlet na Kalymnos

Kalymnos - pobřeží ostrova
Autor: Mikey Bean

S rozlohou 110,58 km² je Kalymnos je čtvrtým největším Dodekanským ostrovem, žije zde kolem 16 tisíc obyvatel. Nachází se ve východní části Egejského moře mezi ostrovy Kos (12 kilometrů jižním směrem) a Leros (2 km severně). patří k němu ještě menší ostrůvky jako například Pserimos (5 km východně), Telendos (1 km západně) anebo Kalolimnos (6 km severovýchodně).

Cestovní ruch zde není tak rozvinutý jako na jiných ostrovech. Pouze 35% návštěvníků ostrova jsou cizinci. Přesto je ale dnes turismus důležitou složkou příjmů, která stále narůstá a každoročně sem jezdí víc a víc turistů, aby si tu dostatečně užili klidu a přírodních krás.

Kalymnos toho má opravdu hodně co nabídnout. Chce to ale trochu víc času, abyste se mohli vypravit třeba na místní pobřežní promenádu nebo navštívit Kristův kostel. Zdejší ikonostas je pozoruhodným dílem známého sochaře z ostrova Tinos, Giannouliho Chalepy, spolu s ikonami a nástěnnými malbami od místních umělců.

Místní přístav v hlavním městě Pothia je nádherný, je zde plno pěkných staveb a hodně zeleně. Když vám ještě zbude trocha času, zajděte si určitě do archeologického Folklórního muzea. Poblíž města Pothia se hrdě vypíná do výše hrad Chrysocheria, postavený rytíři Řádu svatého Jana. Městečko je starobylým hlavním městem ostrova a již zmínění rytíři tady po sobě zanechali dostatek stop.

Tradice hrají na tomto krásném ostrově stále významnou a silnou roli. Ještě dnes se potápějí lovci mořských hub z Kalymnosu do hlubokých vod Egejského moře, aby odsud vytahovali tyto houby skryté ve vodě na povrch zemský. Jedlé houby jsou na ostrově k dostání v obchodech se suvenýry a jsou pro ostrov typické. Neměli byste vynechat ani návštěvu továrny na zpracování těchto hub.

Přibližně na přelomu tisíciletí se stal ostrov světoznámým cílem pro sportovní horolezce. Většina lezeckých oblastí je soustředěna v okolí místa Masouri na západním pobřeží.
Také pěší turistika je tu stále oblíbenější, v turistických informačních centrech obdržíte podrobnější informace a užitečné mapy.
V roce 2006 tu bylo uvedeno do provozu malé letiště.

Kalymnos - město Pothia
Autor: Mikey Bean
Část ostrova Kalymnos
Autor: Mikey Bean
Hrad Chrysocheria

Místo

Pothia, Kalymnos 36° 56' 46.1904" N, 26° 59' 6.4716" E
Location