Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Návštěva Antimachie

23 km jihozápadně od města Kos a 4 km na jih od Mastichari leží malebná vesnička Antimachia. Tradiční vesnice je postavena na ne příliš vysoké plošině. Trvale zde žije kolem 2 tisíc obyvatel, které živí zemědělství a cestovní ruch.

Antimachia je opravdu starým sídlem a jeho název je starý více než 3000 let. Je zde mnoho krásných a zajímavých památek a jednou z nejdůležitějších je "Dům tradic" – skvělá ukázka domu z počátku 10. století.

Přímo naproti domu je Milos tou Papa, starý tradiční větrný mlýn a 4 km severovýchodní směrem objevíte ruiny středověkého hradu (ze 14. století) Řádu rytířů svatého Jana.

Jeho hradby jsou extrémně robustní, uvnitř hradu se nachází mnoho palácových budov a vodních nádrží, vše zachované v dobrém stavu. Uvnitř hradu stojí skvěle dochovaný kostel Agios Nikolaos ze 16. století a kostel Agia Paraskevi z 18. století.

Kromě toho si můžete prohlédnout ruiny křesťanské baziliky s velmi dobře zachovalou mozaikovou podlahou.

V Antimachii a v jejím okolí objevíte spoustu příležitostí k dobrému ubytování i taverny se skvělou kuchyní z čerstvě ulovených ryb.

Antimachia se může pochlubit nejen dlouhou historií a krásným prostředím pro návštěvníky, ale i opravdu srdečnou pohostinností místních obyvatel.

Ti jsou známí již po mnoho let jako velmi dobří tanečníci a zpěváci. Věděli jste, že někteří z místních obyvatel patří mezi ty vůbec nejlepší lidové hudebníky v celém Řecku?

Jestli budete náhodou přítomni na ostrově v období karnevalu, určitě se musíte zúčastnit karnevalových oslav právě v Antimachii, je to naprosto nezapomenutelný zážitek.

Mezi další tradiční oslavy patří též svátek Nanebevstoupení Panny Marie 15. srpna a Agion Apostolon 30. června. Na konci srpna se tu koná Giorti tou Meliou (jakési Medobraní), kdy kromě tanců a zpěvu můžete ochutnat lahodný místní med a různé sladkosti z této oblasti.

Na začátku září se již všichni těší na tradiční vinobraní s ochutnáváním tradičních řeckých vín, na různé lahůdky a pochoutky řecké kuchyně, kdy se slaví až do časných ranních hodin.

Vesnička je snadno dostupná z města Kos veřejnou autobusovou dopravou,zapůjčeným autem nebo na skútru.

Severně od obce (asi 4 km) je přístav, odkud vyplouvají každý den trajekty na ostrov Kalymnos. Na pláži u Mastichari se můžete opalovat, koupat se v moři nebo provozovat nejrůznější vodní sporty.

Místo

Antimachia 36° 48' 30.6432" N, 27° 6' 0.0252" E
Location