Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Návštěva Asfendiou

Ostrov Kos a vesnička Asfendiou

Vesnička Asfendiou leží 14 km jihozápadně od hlavního města Kos v blízkosti hory Dikeo, uprostřed svěže zelené krajiny ostrova Kos.

Trvale zde žije přibližně kolem 100 obyvatel, dobu rozkvětu zažila tato obec v období let 1850 – 1940. Za svou oblíbenost vděčí bohatým sklizním vinné révy a oliv, zajímavé architektuře i sousedním obcím Evangelistria či Pera Gitonia a Asomatos.

V bezprostřední blízkosti se nalézají další malé, krásné vesničky Zia, Agios Dimitrios, Zipari, Tingaki, Linopoti anebo Lagoudi.

Za zhlédnutí rozhodně stojí kostel z 11. století, malý roztomilý dřevěný chrám a zříceniny raně křesťanské baziliky Agios Pavlos (Sv. Pavla) jen kousek za městečkem.

Na vrcholku kopce Dikeo je v nadmořské výšce 840 m překrásný výhled na Kristův kostel a na celkové panorama ostrova. Jsou to perfektní témata k fotografování!

Zhruba 2 km na jih je vzdálená malá horská vesnička Zia, nacházející se na návrší hory Dikeo, s fantastickým výhledem do okolí. Zia je lákadlem jak pro návštěvníky z ciziny, tak i pro místní obyvatele. Ve vesničce si můžete zakoupit i nějaké ty suvenýry, zejména je tu zájem o nejrůznější artefakty lidového umění.

Nebývalý zájem je rovněž o výtvory opravdu lahodné domácí a řecké kuchyně v místních řeckých restauracích a tavernách, které svým mlsným zákazníkům skýtají nebývalé uspokojení.

Cesta do Zie vede kolem tří nesmírně zajímavých kostelů, tedy kolem Kefalovrisi, Isodion a Kimisis tis Theotokou. Všechny tři byly založeny Svatým Christodoulosem.

Ve vesnici Lagoudi (asi 1 km západně od Asfendiou) narazíte při svých cestách na kostel postavený na skále, Agios Ioannis Theologou (Svatý Jan Evangelista).

Kousek od této vesničky je další kostel Profiti Ilia (Proroka Iliase). Pokud máte rádi kostely, rozhodně byste měli také navštívit kostel Agios Ioannis Theologos (Sv. Jana Evangelisty), který byl postaven také na skále u městečka Lagoudi, asi 1 km západním směrem.

Možností k ubytování možností skýtá Asfendiou poměrně dost a během pár minut dojdete na krásnou chráněnou pláž ve vesničce Tigaki.

Pokud by se u vás vyskytly nějaké zdravotní problémy a bylo by třeba navštívit lékaře nebo lékárnu, zajedete si do Zipari. Snadno se tam dostanete veřejnou autobusovou dopravou, taxíkem, autem nebo na skútru.

Geografie: 

Místo

Asfendiou 36° 51' 9.792" N, 27° 12' 42.4296" E
Location