Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Ostrov Kos, 1. část

Část hlavního města Kos
Autor: bazylek100

Některé z Dodekanských ostrovů mají své osobité kouzlo a ostrov Kos je bezpochyby jedním z nich. Ostrov má rozlohu 283 km² a nachází se asi 2,5 námořní míle od tureckého pobřeží. Kos je po ostrovech Rhodos a Karpathos třetím největším ostrovem ze všech Dodekanských ostrovů.

Relativně malý a protáhlý domovský ostrov lékaře Hippokrata má asi 30 tisíc obyvatel. 12,5 tisíc z nich žije ve stejnojmenném hlavním městě Kos. Každoročně sem taktéž přijíždí ještě přes půl milionu turistů. Přesto ale není ostrov ani město Kos nijak přelidněno. Dnes žije většina obyvatel ostrova z cestovního ruchu. Na 30 000 obyvatel tak připadá dalších asi 70 000 lůžek pro ubytování hostů.

Vzhledem k novým a mnohem lukrativnějším zdrojům příjmů začalo zdejší zemědělství od poloviny minulého století výrazně ustupovat do pozadí. Dnes se už jen hrstka zemědělců ještě stále drží zpracováváním půdy, intezivně se tu pěstují již jen olivy, citrusové plody a rajčata. Podobně jako na ostatních Dodekanech, je i na Kosu hojně provozováno včelařství pro známý tymiánový med. Kos je jedním z mála řeckých ostrovů, kde se daří i průmyslu. Za městem Kos stojí továrna na zpracování rajčat, která poskytuje mnoha místním lidem práci.

Krásné a dlouhé pláže na ostrově, to je prostě ráj o jakém sníte. Kdo z vás by ovšem i přes velmi rozsáhlé možnosti té nejrůznější zábavy chtěl objevovat zdejší kulturu, také nebude o nic ochuzen. Archeologové zjistili, že kulturní historie ostrova sahá až do dávné minulosti, konkrétně až do časů antiky. Na ostrově Kos na vás četní svědkové minulosti čekají doslova na každém rohu. Takže není vůbec nic překvapujícího na tom, že na tomto vpravdě okouzlujícím ostrově tráví každý rok svou dovolenou na tisíce návštěvníků.