Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Svátky a tradice na ostrově

Část ostrova Kos
Autor: Visit Greece

Svátky a tradice na ostrově Kos jsou domorodci s úctou dodržovány. Především ty na vesnicích se velmi dobře zachovaly a nebyly narušeny vlivy západního světa. Místní tance, tradiční lidová hudba a písně znovu a znovu ožívají při každé vhodné příležitosti, jako jsou třeba festivaly svatých patronů, které jsou určeny místní církvi, nebo svatby.

Slavnosti na počest svatých patronů a tradiční hostiny jsou organizovány všude na ostrově. Na základě iniciativy místního kulturního centra se každý rok od července do září slaví ve městě Kos Hippokratovy slavnosti. Program festivalu zahrnuje výstavy obrazů, soch a fotografií, divadelní představení, večery s poezií, koncerty a vystoupení místních tanečních skupin. Kromě toho je v letních měsících jednou za týden v chrámu Asklepion zinscenována hra "Hippokratova přísaha".

Antimachii se slaví karneval docela tradičně a s průvodem. Ten je veden "kokhalou", hlavou opice, jejíž tlama se neustále otevírá a zavírá. Oba dva náboženské svátky, Nanebevzetí Panny Marie (15. srpna) a shromáždění dvanácti apoštolů (30. června), se slaví tradičními lidovými tanci, vystoupením tuzemských hudebníků, právě tak jako jídlem a vínem.

V Mastichari se každý rok oslavuje na počest patronů, kterými jsou Jan Křtitel (29. srpna) a svatá Nikita (15. září), uvařeným kozím masem a vínem. Na tradiční Medové slavnosti na konci srpna mohou návštěvníci zase ochutnat zákusky a sladkosti vyrobené z medu.

V městečku Kardamena se každý rok konají velké slavnosti na počest Jana Křtitele (29. srpna)
a Panenky Marie (8. září). Kromě toho je zde během letních měsíců organizován festival Alasarnia, jehož program zahrnuje vedle výstav fotografií a obrazů také tradiční vystoupení lidových tanců, koncerty, divadelní představení, cyklistické závody, šachové turnaje a další.

Kefalosu se slaví karneval s maškarním průvodem ve veselé atmosféře. Na náboženské svátky k připomenutí svatého Paraskeviho (26. června), Nanebevzetí Panny Marie (15. srpna) a Jana Křtitele (29. srpna) se návštěvníkům servíruje sváteční hostina, která se skládá z vařeného kozího masa s rýžovým pokrmem, který se nazývá "pilaff".

Ve vesnici Pyli se slaví karneval s maškarádou, slavnostním průvodem, při kterém jsou z alegorických vozů reprodukovány satirické verše. Na náboženský svátek k připomenutí svatého Jiří (23. dubna) jsou organizovány koňské dostihy, právě tak jako následující sváteční hostiny s vínem. Klidonasův svátek se koná v den svátku patronátu na počest Jan Křtitele 23. června.

Kos - pozůstatky chrámu Asklepion

Místo

Mastichari 36° 50' 56.9796" N, 27° 4' 36.066" E
Location