Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Vykopávky ve městě Kos, 2. část

Kos s částí nymfea
Autor: bazylek100

Na jedné části zřícenin Západních lázní ve městě Kos byla postavena raně křesťanská bazilika. Vstup do baziliky zůstal neporušený a byl zrestaurován bílým mramorem, který nesl kříž. Uvnitř baziliky byl nalezen trůn a křtitelnice ve tvaru kříže z mramoru.

Nymfeum se nachází za lázněmi, na východ od ulice Via Cardo. Pochází ze 3. století př.n.l. a původně zde byly veřejné záchody (vespasiane). Později ale bylo toto místo, z důvodu své krásy, nazváno nymfeem. Archeologové se původně domnívali, že zde bylo uctíváno starořecké božstvo - nymfy.

Ve středu areálu je nádvoří s krásnými mozaikami a s kašnou uprostřed. Vnitřní nádvoří je ze tří stran obklopeno sloupy. Čtvrtá strana je ohraničena zdí se třemi výklenky, v nichž stávaly pravděpodobně sochy na ozdobu. Vnitřní stěny jsou z různobarevného mramoru a jsou vysoké 1,83 m. V základech stavby vedla i kanalizace.

Dům Európy, manželky krétského krále Asteria, byl postaven v roce 142 n.l. na troskách starší budovy a nachází se mezi jinými ruinami v jihovýchodní části území vykopávek. Před ním je široká, kamennými deskami dlážděná silnice. V jedné z místností byla nalezena velká mozaika o rozměrech 3,8 x 3 m. Ta ukazuje nahou Európu, pevně sedící na býkovi vystupujícím z vln.

Z řecké mytologie víme, že býk je vlastně proměněný bůh Zeus. Před býkem stojí bůh Eros s pochodní. Vedle této místnosti je sedm metrů dlouhý a sedm metrů široký dvůr. Další prostory pak obklopují nádvoří. Velký význam má koupelna, a to kvůli technicky dokonalému odvodnění.

Na severním konci oblasti vykopávek je vidět dobře zachovalá mozaika z římské doby, chráněná velkou střechou. Vyobrazuje devět Múz, boha Apollóna jako jejich vůdce, boha Dionýsa a Paridův soud. Bohyně Héra, Athéna a Afrodita se na mozaice hádají o to, která z nich je nejkrásnější. Paris k nim byl přizván ve společnosti posla bohů Herma jako rozhodčí této pře. Vybral si bohyni Afroditu a podal jí jablko na znamení jejího vítězství.

Místo

Město Kos 36° 53' 27.6684" N, 27° 17' 6.4212" E
Location