Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dovolená na ostrově, 1. část

Pobřeží řeckého ostrova Kos

Překrásný ostrov Kos náleží k Řecku, avšak nachází se jen několik málo kilometrů v sousedství Turecka. Nachází se v jihovýchodní části Egejského moře, severozápadně od Rhodosu a jihovýchodně od řecké pevniny. Rozprostírá se v zálivu Gökova, jen asi 3 námořní míle od pobřežní linie Malé Asie.

Kos není ale pouze název ostrova, je to zároveň také jméno hlavního a největšího města ostrova, a zároveň také řecké provincie, která zahrnuje i další menší ostrovy, např. Nisyros, Giali, Pergoussu, Kandeliousu, Paihii a Strogili.

Ostrov není nějak zvlášť velký: něco málo přes 40 kilometrů dlouhý a jenom osm kilometrů široký. Přesto je ale třetím největším a také nejdůležitějším ostrovem Dodekanského souostroví (Dodekany je řecký výraz pro "dvanáct ostrovů"), po ostrovech Rhodos a Karpathos. K obeplutí celého ostrova je potřeba urazit asi 60 námořních mil.

Je to v podstatě protáhlý, úzký ostrov s rozlohou cca 290 km2, s hornatými oblastmi na severozápadě. Tato zmíněná oblast zahrnuje celou řadu horských vrcholků, nejvyšší z nich je Dikaio Christo (846 m.n.m.), jehož název je odvozen z řečtiny a znamená něco jako "spravedlivý Kristus".

Hlavní přístav ostrova se jmenuje Mandraki, hlavní město je centrem kulturních aktivit na ostrově a také nejdůležitějším místem turistického dění. Pro hosty je zde k dispozici více velkých hotelových komplexů a dlouhá písečná pláž láká k odpočinkové dovolené.

Ostrované se živí rybolovem, chovem zvířat a zemědělstvím, ale hlavní výdělečnou činností zdejších obyvatel je od osmdesátých let 20. století zcela jistě cestovní ruch.

Ostrov Kos nabízí ale daleko více, a to především pro turisty, kteří hledají odpočinek daleko od shonu a chtějí skutečně zažít původní Řecko bez turistických letovisek. Malé vesničky, malebně položené uprostřed pšeničných polí, mandloňových nebo starých olivových hájů a pěstování fíků nechávají hosty užívat si ostrova také trochu jiným způsobem.

Můžete si prohlédnout také opuštěnou "strašidelnou" vesnici, opuštěnou ves s ruinami hradu, johanitskou pevnost anebo zbytky další staré pevnosti v blízkosti letiště. Nedaleko hlavního města zvou k nádhernému wellness zážitku lázně Embros, které leží v otevřeném moři.

Vnitrozemí ostrova je značně hornaté, ve vzdálených horských vesnicích se nabízí mnoho zajímavých příležitostí k pěším tůrám. Obyvatelé těchto vesnic ještě naštěstí nejsou "převálcováni" turistickou vlnou. Kdo hledá klidné místo u moře, bude správně v Mastichari, v malé rybářské vesničce vzdálené 35 km od hlavního města.

V prehistorických dobách ostrov Kos představoval velmi důležitý bod na mořských cestách vedoucích z Černého moře a pokračujících podél pobřeží Malé Asie, k ostrovům v Egejském moři a k severní Africe.

Místo

Mastichari, Kos 36° 50' 58.4196" N, 27° 4' 32.358" E
Location