Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Výlet na ostrov Astipalea

Ostrov Astipalea a pobřeží

Astipalea je krásný a romantický řecký ostrov Jižních Sporad v Egejském moři. Společně s dalšími asi 45 neobydlenými ostrovy a skalnatými ostrůvky je součástí regionu Jižní Egeis.

Jako nejzápadnější ostrov Dodekanského souostroví představuje "most" ke Kykladským ostrovům. Nejblíže položený Kykladský ostrov je ostrov Kos, který se nachází asi 45 km severovýchodním směrem.

Astipaleu ve své podstatě tvoří dva menší ostrůvky s plážemi, se zajímavými jeskyněmi a s mnoha dochovanými antickými ruinami. I když patří k Dodekanskému souostroví, díky tamní divoké přírodě a mnoha kostelům vypadá spíše jako součást ostrovů Kykladských.

Hlavním městem ostrova Astipalea je Chora s krásnými bílými domy, s hradem, větrnými mlýny a s malým přístavem Maltezana. Obzvláště příjemné je být mezi 7. a 9. hodinou v přístavu, když se vracejí rybářské lodě, a kdy začínají tamní rybáři prodávat své čerstvě ulovené ryby a kraby.

Nad městem Chora stojí benátský hrad. Byl postaven ve 13. století a po jeho zničení piráty byl opět vybudován v 15. století. Mimo hradby se nachází kostel Panagia Portaitissa z 18. století, který je považován za jeden z nejkrásnějších kostelů na Dodekanských ostrovech.

U vesničky Maltezana objevíte pozůstatky římských lázní s dobře zachovalou mozaikou a četné kaple z byzantského období.

Okolí vesnice Livadi je ostrovní nejúrodnější oblastí s vinicemi, olivovými háji, porosty pomerančovníků a mandarinek. Kromě toho si můžete zajít odpočinout na pláž Tzanaki, zaplavat si nebo vyrazit na prohlídku zálivu Vathi a okusit tamní cacique.

Astypalaea je rozdělena do dvou částí. Východní Mesa Nisi ("Vnitřní ostrov") a západní Exo Nisi ("Vnější ostrov"), které jsou spojeny téměř 5 km dlouhou pevninskou šíjí, která v nejužší části měří něco málo přes 100 metrů.

Celkově je pobřeží ostrova rozděleno do mnoha větších a menších zátok a je obklopeno několika malými skalnatými ostrůvky. Vzdálenost od mysu Armeno na západě až k mysu Poularis na východě je jen něco málo přes 19 km.

Větší část ostrova Exo Nisi má od mysu Liani Pounda na severozápadě až k mysu Echili na jihovýchodě délku 13,7 km, a východo-západním směrem od mysu Armeno k pevninské šíji asi 8 km.

V jihozápadní části Astipalei stojí nejvyšší vrcholky ostrova. Několik hor dosahuje výšky přes 400 metrů, Vardia je s 482 metry nejvyšším bodem ostrova.

Mesa Nisi je menší část ostrova, od mysu Flouda severu k mysu Poularis na jihovýchodě je vzdálenost cca 11,2 km. Celkově je tato část ostrova méně hornatá, na severu dosahuje kopec Agios Thomas 210 metrů a Kastellanos na jihovýchodě 366 metrů.

Cestovní ruch je na tomto vzdáleném ostrově, který se může pochlubit pouze úzkými oblázkovými plážemi, zatím zaostalý. Hlavním zdrojem příjmů ostrovanů je výroba kozích a ovčích sýrů, pěstování citrusových plodů a rybaření (včetně lovu humrů).

Místo

Chora, Astipalea 36° 32' 55.23" N, 26° 21' 11.7396" E
Location