Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Agios Fokas

Sirné prameny Embros Therme - přírodní bazén

Jen asi 10 km od hlavního města Kos, na východním pobřeží stejnojmenného ostrova, se nachází malé prázdninové letovisko Agios Fokas. Přijíždějí sem většinou návštěvníci, kteří chtějí strávit klidnou a příjemnou dovolenou, ale zároveň nechtějí bydlet moc daleko od veškerého dění a zábavy hlavního města.

V posledních letech zde stále více a více roste počet nových hotelů a stravovacích zařízení, takže si zde turisté opravdu přijdou na své. Pro účely odpočinku jsou ideální osamocené zátoky kolem Agios Fokas, odkud je nádherný výhled na turecké pobřeží. Krásné oblázkové pláže lákají ke koupání. Pobřežní silnice v letovisku je obklopená mnoha obchody a tavernami.

V širokém okolí je spousta cyklostezek, po kterých můžete na kole prozkoumat jak vesnici, tak i její okolí. Pravidelně zde také funguje spojení autobusovou dopravou do města Kos.

Absolutní skvost celé oblasti se nachází asi 2 km západně od obce. Jsou to horké sirné prameny, nazývané Embros Therme, které jsou volně přístupné. Do přírodního bazénu u moře tryskají 80°C horké proudy vody z hor. Léčivé vlastnosti těchto pramenů obzvláště využívají lidé trpící kožními onemocněními.

Návštěvníci se mohou koupat v bazénu, vytvořeném ve skále (cca 25 m²). Z mořského dna vyvěrají ven bubliny s plynem.
Pravidelné koupele mají pomáhat proti kožním, očním, dýchacím a svalovým poruchám, stejně jako proti revmatismu a artritidě. Technická univerzita v Mnichově potvrdil léčivé vlastnosti vody při dětských vývojových poruchách.

Místo

Agios Fokas 36° 51' 22.4568" N, 27° 20' 53.3868" E
Location