Jste zde

Domů » Památky

Antické osady

Asfendiou

Osada Fixioton, jež bývá označována i jako Pixeoton, se rozkládala na území dnešní vesničky Asfendiou. V jejím centru byla tzv. Fixa. Pravděpodobně šlo o pozůstatky osídlení mezi Koniariou a Amaniou.

Podle mýtu tam uprchl Héraklés, když byl pronásledován králem ostrova Kos Eurypylem. Předpokládá se, že označení Fixa znamená onen Héraklův zápas. Odehrávalo se zde uctívání boha Apollóna.

Osada Alention bylo centrem Aleis v oblasti dnešního městečka Pyli. Ve velké vesnici Peli se odehrávala i sedmá idylická scéna řeckého básníka Theokrita ze Syrákús.

Kromě toho se tu konaly slavnosti bohyně Démétér, jež tu byla nazývána Thallisií. Mezi ty bezpochyby nejznámější památky na tomto místě patřily chrámy k uctívání bohů, které byly objeveny v Amaniou a v Kiparissi, a válečný památník Harmilou v centru Pyli.

Je to impozantní památník na hrdinu Harmilou a jeho rodinu. V přízemí se nacházely rodinné obytné prostory a kaple, v prvním patře se pak nacházel jakýsi ochranný sál. V oblasti kolem Pyli bylo nalezeno ještě řecké pohřebiště – nekropole.

Osada Antimahidon byla také objevena v oblasti dnešního Pyli. Ve stejné oblasti byla nalezena také osada Eyilion, jež byla v římských časech ve sporu s obcí Antimahidon a celé území se tak označovalo názvem Antimahidon, Ahiadon a Eyilion.

Vlastní centrum oněch sídlišť není ještě dosud přesně známo, ale bylo zde nalezeno starověké pohřebiště, když se stavělo letiště.

Nekropole byla využívána od 5. století př.n.l. až do římské éry. Antimahidon byl centrem uctívání Héraklova kultu. Během sporu s Antagorasem toitž nalezl Herkules útočiště v Antimachii.

Azyl našel u jedné thrácké ženy, která jej oblekla do ženských šatů, a pomohla mu tak uprchnout. Kněží se tak na počest Herkula při obětování bohům také převlékali do ženského oblečení.

"Osada rytířů" se nacházela v oblasti Mastichari a byla to ta nejmenší osada ze všech. Svatyně byla zasvěcena bohyním Ira a Démétér. Vedle dnešní hlavní silnice ve směru do osady je nekropole, která k ní také patřila.

Osada Alisarniton se nacházela v oblasti Kardamena a jejím centrem bývala Alasarna. Odehrávaly se tady dórské bohoslužby k uctění božstev Apollón Pitheou a Hérakla, a každoroční ceremonie.

Apollónova svatyně stávala na západní straně Kardameny na nízkém kopci jen kousek od pobřeží. V této svatyni se konaly také náboženské obřady uctívání dalších bohů, např. Dia, Athény, Artemidy, Afrodity anebo Herma.

Obec Isthmioton se rozprostírala u městečka Kefalos, kde objevili vědci antické hlavní město ostrova Kos, Astipalia. V této osadě bývala akropole s divadlem a dvěma chrámy.

Svatyně byla zasvěcena Asklépiovi, bohu léčitelství. Byla postavena někdy na počátku 2. století jako vyjádření vzájemné spolupráce měst Kos a Kalymnos.

Kos - městečko Kefalos

Místo

Pyli 36° 50' 34.0404" N, 27° 9' 30.0924" E
Location