Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Archeologické muzeum

Kos - Archeologické muzeum

Archeologické muzeum ostrova Kos se nachází na náměstí Plateia Eleftherios, v samém srdci hlavního města Kos. Najdete v něm předměty z archaického, helénistického i římského období. Jsou tu vystaveny zajímavé a krásné mozaiky, keramika, sochy a další nálezy, stejně jako socha pravděpodobně představující Hippokrata, otce vědecké medicíny.

Uvidíte zde sochy, které objevili Italové při archeologickém výzkumu po ničivém zemětřesení v roce 1933. Kromě toho je zde sbírka pravěké keramiky a kovových předmětů od prvních počátků rozvoje města, stejně jako zajímavá sbírka keramiky z Římské říše. Bohužel jsou obě sbírky nepřístupné pro veřejnost.

K vidění jsou mužské a ženské sochy z Řecké a Římské říše, které byly objeveny při vykopávkách v odeonu i jinde. Již zmíněná socha Hippokrata ze 4. století př.n.l. je jedním z nejvýznamnějších exponátů v muzeu. Také je zde impozantní sbírka mozaikové podlahy, která pochází z římských domů ve městě Kos.

Budova Archeologického muzea připomíná svojí architekturou starověké římské vily. Čtyři prostory muzea jsou uspořádány kolem prostorného nádvoří a zdobí je krásné mozaiky ze 3. století. Mozaiky byly odkryty teprve v roce 1935 během vykopávek. Ukazují scény z příchodu boha Asklépia na ostrov Kos. Bůh léčení tady vystupuje z lodi na souš a je srdečně vítán Hippokratem a dalšími obyvateli ostrova. Na vnitřním nádvoří si můžete prohlédnout i sousoší, které vykazuje styl římských soch.

Pokud se odtud vydáte po směru hodinových ručiček k dalšímu výstavnímu prostoru, spatříte sochy pěti helénských žen, které jsou předmětem velkého kulturního a historického zájmu. Mezi nejvýznamnější sochy třetího muzejního prostoru patří skupina hráčů. Ukazuje jednoho muže, který má na svých ramenou druhého, podle předlohy, že poražený musí nést vítěze.

Čtvrtý a poslední prostor muzea vystavuje některé kusy nábytku z římského období. Obě sochy čtyřprsé bohyně Artemis z Efesu jsou historicky velmi cenné. Archeologické muzeum je nesmírně zajímavé nejenom pro milovníky kultury, ale opravdu pro všechny návštěvníky.

Místo

Archeologické muzeum, město Kos 36° 53' 35.6748" N, 27° 17' 21.7932" E
Location