Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dovolená na ostrově Kos, 1. část

Kos - antické vykopávky

Dovolená na ostrově Kos – to je zážitek s pravou řeckou atmosférou, příjemnými teplotami vody i vzduchu a překrásnými plážemi. Ostrov Kos patří geograficky k souostroví Dodekanés. Vzhledem k jeho malé velikosti je možné si celý ostrov prohlédnout na kole, na skútru, z autobusu nebo v zapůjčeném autě. Komu by ostrov hodně malý, ten se může vydat na protilehlé turecké pobřeží, které nabízí také mnoho zajímavého. Výlety do sousedních tureckých letovisek jsou nabízeny v sezóně pravidelně.

Na tomto ostrůvku žije přibližně 21 tisíc obyvatel a kromě hlavní sezóny zde jinak panuje velmi poklidná atmosféra. Tato idyla končí každým rokem přesně se začátkem prázdninového období, kdy na ostrov Kos přijíždějí davy turistů. To se pak také může stát, že se počet obyvatel až zčtyřnásobí.

V centru turistického dění na ostrově je samozřejmě malé hlavní město, které nese stejné jméno, Kos. I přes velké množství obchůdků se suvenýry, kaváren a barů je zde stále mnoho zeleně, která je vhodná k odpočinku. Při procházce tímto malým městem (jen asi 12 500 obyvatel) se z dovolené může stát i objevná cesta. Návštěvníci zde narazí na historické pamětihodnosti, které jsou rozeseté po celém městě a také na naleziště s antickými vykopávkami, které svědčí o bohaté historii ostrova.

Vedle největších turistických atrakcí, jakou je např. letovisko Kardamena s převážně anglickými návštěvníky, je na severním pobřeží řada menších městeček, která nabízejí výborné podmínky pro koupání. Zde můžete prožít dovolenou v podstatně klidnějším tempu. Mezi hezká letoviska patří např. bývalá rybářská vesnička Mastichari. V jejím centru je mnoho malých penzionů, větší hotely leží trochu mimo – přímo na kilometry dlouhé písečné pláži.

Vesnička Mastichari
Autor: Mikey Bean