Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Dovolená ve městě Kos, 1. část

Řecké víno, plno slunce, překrásné pláže – to všechno patří k dovolené ve městě Kos. Ano, čtete správně – ve městě.

Kdo si dosud myslel, že Kos je jen ostrov v Řecku, ten ani teď nemusí pochybovat o svých geografických znalostech. Ostrov Kos stojí stále vysoko na žebříčku turistické oblíbenosti.

Tomu vděčí mimo jiné také malému a stejnojmennému hlavnímu městu, které má asi 12 500 obyvatel. To je také centrem veškerého turistického a kulturního života na ostrově.

Kromě těch nejlepších možností pro koupání, slunění a pro všechny možné vodní sporty, zde nemůžete udělat ani jeden krok, aniž byste nenarazili na starověké ruiny a památky.

Kdo by si při své odpočinkové dovolené chtěl užít více klidu a nebýt na pláži se svými sousedy takzvaně "tělo na tělo", ten by se měl určitě vyhnout hlavní pláži Lambi a naopak spíše navštívit pláže severně od města, u mysu Skandari.

Jižně od města, kolem mysu Psalidi, se nacházejí také oblázkové pláže. Ty ale zrovna bohužel nepatří mezi ty nejčistší pláže.

Návštěvníci, kteří již mají dost celodenního lenošení u vody, mohou využít zbylý čas pro poznávání malého hlavního městečka.

Vedle velkého množství obchůdků se suvenýry a pouličních kaváren je zde především pro dámskou část mnoho příležitostí, jak si doplnit o dovolené své šatníky. V centru města mají svá sídla pobočky světových značek jakými jsou například Benetton nebo Stefanel.

Nejlepší dobou pro nákupy jsou večerní hodiny, kdy jsou polední horka pryč. Tato doba je také ideální pro malou procházku zasněným městečkem s oleandrovými stromy, které je obklopeno historickými kulisami.

K vidění je toho opravdu mnoho, a tak je lepší si na prohlídku naplánovat trochu více času.

Je to tady skoro jako v Římě – všechny cesty vnitřního města vedou vždy k Agoře – antickému shromaždišti a tržišti ve východní části města.

První kameny byly položeny již ve 4. století př.n.l. Archeologické vykopávky sice ještě stále nebyly dokončeny a jsou stále v plném proudu, na území je ale možné se pohybovat zcela volně bez větších omezení.

Místo

Město Kos 36° 53' 28.4856" N, 27° 17' 2.3172" E
Location