Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Johanitská pevnost

Kos - Johanitská pevnost
Autor: bazylek100

Johanitská pevnost (nebo také hrad Nerátzia) se nachází u vjezdu do přístavu Mandráki v hlavním městě Kos. Ve starověku tvořil areál hradu malý pobřežní ostrůvek, který byl dosažitelný z hlavního ostrova po mostě. I dnes je možné tento most vidět. Vede přes palmovou alej, zřízenou za italské okupace v místě vodního příkopu. Ještě před příchodem Johanitů tady stávalo opevnění na ochranu přístavu.

Johanitský hrad se skládá ze dvou obranných kruhů. Vnitřní kruh byl vybudován počátkem 14. století, krátce poté, co se na ostrově Kos usadili rytíři. Na rozích je ohraničen čtyřmi okrouhlými věžemi a je obklopen vodním příkopem, přes nějž vedl padací most.

Jihovýchodní věž vnitřního kruhu je součástí většího vnějšího kruhu. Tento byl postaven na konci 15. století jako ochrana před stále rostoucí hrozbou ze strany Osmanské říše (zejména útoky sultána Bayazita I.). Vnější kruh hradeb byl proto opatřen cimbuřím, střílnami a masivními baštami v rozích.

Pro stavbu hradu byly vedle místního kamene používány také fragmenty bývalého starověkého města. Na horní části hradebních zdí jsou ještě dnes vidět četné erby. U hlavního vchodu uvidíte helénský vlys s vyobrazením tváří a s kamennými girlandami.

Nejstarší dochovanou částí hradu je válcová věž vlevo od padacího mostu. Nese erby dvou velmistrů řádu Svatého Jana: De Lastica (1437 - 1454) a de Millyho (1454 - 1461). S výstavbou vnějšího obranného kruhu započal velmistr řádu d'Aubusson v roce 1495 a se stavbou pak pokračoval D'Amboise, za velmistra Del Carretta byly práce ukončeny roku 1514.

Na severní straně rytíři postavili mezi obrannými kruhy zbrojnici. Ta byla obnovena v dobách italské okupace a nyní je tam zřízeno muzeum. Dnes si zde můžete prohlédnout oltáře, sochy a nápisy.
Naproti vchodu do hradu rytířů Svatého Jana roste veliký platan, poskytující příjemný stín celému svému okolí.

Údajně jej právě tady zasadil sám velký Hippokrates před 2400 roky, když na těchto místech a pak i pod tímto stromem vyučoval medicínu. Když na ostrov Kos přišel o pár století později apoštol Pavel, učil pod stejným stromem křesťanství. Na jedné straně platanu je arabský nápis.

Kos - část Johanitské pevnosti
Autor: TJOwens