Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Město Kos

Kos - část města Kos a hrad Neratzia
Autor: bazylek100

Hlavní město Kos působí na své návštěvníky jako jedno veliké muzeum pod otevřeným nebem. Tohle město je bezpochyby ekonomickým, kulturním a administrativním centrem ostrova Kos. Kdysi v minulosti tu ležela malá osada. Dnes se tu ovšem rozkládá město se svými palmami lemovanými bulváry a starověkými místy z období antiky, které je obrazem několik tisíc let staré historie různých národů.

Město leží v severovýchodní části ostrova Kos, v otevřené zátoce. Je jakoby "schované" v okolní zeleni a obklopené zalesněnými kopci a mořem. Najdete u něj také dvě písečné pláže. Kdo se na ostrov dostane, měl by její metropoli určitě navštívit nejméně dvakrát. Jednou ve dne a podruhé v noci.

Staré město je mimořádně krásné, existuje jen několik podobných evropských měst, kde spolu minulost a současnost tak úzce souvisí. Podobně čilý život panuje také ve městě Rhodos na sousedním stejnojmenném ostrově. Také tam jsou starověké, středověké a moderní památky vzdáleny od sebe jen co by kamenem dohodil.

Ve městě Kos můžete spatřit vykopávky domů i ulic, a pozůstatky sloupů z minulých dob, které zde odkryli archeologové. Nechrání je žádná oplocení obvyklá z jiných řeckých měst, ale místa jsou přístupná celé veřejnosti. Tak zde vznikly místní historické parky. Pohnuté osudy tohoto mimořádného města jsou k vidění skoro všude a jsou vhodným způsobem zakomponovány do současného života města.

Budete procházet kolem minaretů vedle křesťanských kostelů z různých epoch, turecký hamam byl přeměněn ve stylovou restauraci a v některých bývalých mešitách byly zřízeny obchody s obuví, oblečením a všemi možnými suvenýry.

Kos - starověká agora
Autor: bazylek100
Kos - mešita a její minaret
Autor: bazylek100