Jste zde

Domů » Pláže

Pláže na ostrově, 2. část

Kos a jedna z pláží

Jako kontinuální pás několika kilometrů písečných pláží se vám představuje severní pobřeží ostrova Kos. Jsou tu tři malá letoviska Tingaki, Marmari a Mastichari s vlastním stylem a šarmem. Hlavní činností je tu bezesporu koupání, opalování a vodní sporty. Tato část ostrova s mírně se svažujícími plážemi je ideální pro rodiny s dětmi. Nejprve objevíte Tingaki a Marmari, poměrně malá střediska s několika hotely a penziony, s útulnými hospůdkami a bary.

Písčitá pláž Tigaki je vzdálena dvanáct kilometrů od města Kos a patří k nejatraktivnějším a nejoblíbenějším plážím na ostrově. Je dlouhá přibližně deset kilometrů a její voda je křišťálově průzračná a mělká. Je obklopena rušným turistickým centrem s mnoha hotely, restauracemi, obchody se suvenýry, kavárnami a bary.
Nádherná písečná pláž Marmari se nachází v blízkosti vesnice Marmari, můžete si zde zapůjčit lehátka, slunečníky a vybavení na vodní sporty.

Zcela jinak ale vypadá obec Mastichari, jež působí jako původní vesnice. Je pojmenována podle trojlodní raně křesťanské baziliky, která se nachází v její těsné blízkosti. Písečná pláž Mastichari se svojí křišťálově průzračnou vodou leží asi 30 km od města Kos. Vedle této pláže se nachází malý přístav, ze kterého se nabízejí výlety na sousední ostrov Pserimos. Kromě toho je tenhle přístav spojen každodenní trajektovou dopravou s ostrovem Kalymnos.

Západně od přístavu města Kos se pak nachází letovisko Lambi, kde narazíte na četné hotely, restaurace, obchody se suvenýry a s různým oblečením, diskotéky a také půjčovny motocyklů. Život zde doslova pulzuje zejména v létě, a obzvláště v noci tady bývá velice živo. Obchody zůstávají otevřené až do pozdních nočních hodin, diskotéky a kluby se plní většinou až o půlnoci.

Pláž Therma s černým pískem leží na jihovýchodě ostrova, 13 km od města Kos. Voda v moři je tady velmi teplá, protože se mísí s vyvěrající vodou z horkých pramenů, které se nacházejí v podzemní vodě sopečných skal. Díky vysoké teplotě vody se zde může jít člověk koupat i na podzim.
Psalidi je oblázková pláž na východě ostrova, vzdálená dva kilometry od hlavního města. V blízkosti pláže leží turistická lokalita s mnoha hotely, jakož i jediný kemp na ostrově.

Místo

Pláž Tingaki 36° 53' 22.8876" N, 27° 11' 3.1272" E
Location