Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Příroda na ostrově

Kos - pohoří Dikeos

Ostrovem Kos prochází, jako ostatně většinou Dodekanských ostrovů, jednolitý skalní masív. Centru ostrova dominuje pohoří Dikeos, které se na jihovýchodě tyčí až do nadmořské výšky 875 m. Na jeho severní straně se nalézá několik horských vesnic, např. Pili, Zia, Lagoudi a Asfendiou, které přímo vybízejí k výpravě do hor.

Ostrov Kos je plný zeleně. Na horských svazích a ve vnitrozemí se nacházejí lesy, pole, pastviny a olivové háje, které se tu střídají jako oázy a pouště. Kos je, stejně jako mnoho jiných řeckých ostrovů, na jaře vybarven v celé své kráse. Pak bývá skutečně celý doslova pokryt "kobercem" divoce rostoucích květin v barvách nepřekonatelné krásy. V polích a na svazích rostou krokusy, muškáty, sasanky, bramboříky anebo měsíčky.

Cestovat za přírodní krásou můžete i v červnu, kdy zde naopak spatříte v plném květu různé keře, jako kručinku, oleandry a ibišek. Zvláště nezapomenutelný je pak pohled na krajinu obrovských olivových polí, které jsou také nazývány olivovými háji. Na horských svazích roste mnoho divokých bylin. Působivé jsou obrovské platany, které rostou na návsích a v okolí pramenů s vodou, a které skýtají cestovatelům zejména v době žhavého léta příjemný a vítaný stín.

Zajímavý přírodní úkaz objevíte kousek za obcí Tigaki. Starý solivar z doby italské nadvlády dodával každý rok asi 20 000 centů soli. Dnes je zdejší jezero Alikes chráněnou přírodní památkou. Každý rok se zde zdržuje mnoho brodivých a vodních ptáků až do zimy, dokonce i plameňáci se zde usadili.

Volně žijící zvířata na Kosu téměř nenajdete. Snad jen několik divokých koz a občas králíka. Turisté si ale mohou povšimnout některých druhů živočichů jako jsou ještěrky, malí hadi, myši, rackové a kormoráni.
Ani v moři neuvidíte nějaké větší množství velkých ryb, které byste tady třeba i rádi viděli. Občas se vám možná podaří spatřit delfína na širém moři.