Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Pyli a zajímavosti

Pyli (psáno také Pili) je malé městečko se dvěma tisíci obyvateli. Leží ve vnitrozemí ostrova Kos v nadmořské výšce 300 metrů, mezi Marmari na severním pobřeží a pohořím Dikeos na jihu. Do obce se dostanete, vydáte-li se po hlavní silnici na ostrově a asi uprostřed mezi městem Kos a letištěm v Linoptisu odbočíte směrem k pohoří Dikeos. Dolní část města (Agios Georgios) leží na relativní plošině, horní části (Agios Nikólaos) pak již dominuje podhůří Dikeosu.

Obec se se svými typickými kamennými domy rozprostírá uprostřed olivových hájů, ovocných a zeleninových zahrad. Hlavním zaměstnáním obyvatel je tak zemědělství.
Kdo nemá rád až moc turistického ruchu, bude tady určitě na tom nejlepším místě. Pár tamních obchodů je ale přizpůsobeno potřebám individuálních turistů. Je tady třeba galerie Busstop Gallery, obchod uměleckého páru Ria a Remko anebo taverna Palia Pigi vedle staré vesnické studny.

Malé muzeum lidového umění (Traditional House) se nachází na náměstí, jen pár kroků od kostela Ágios Nikólaos, po kterém je pojmenována horní část obce.
Nachází se v něm stálá výstava tradičních domácích potřeb, tkalcovských stavů a kusů nábytku, jako je například "krevatos". Jedná se o tradiční postel se svíčkou v čele postele a úložným prostorem pod postelí.

Voda ve staré kašně s lvími hlavami (Pigi) je mezi místními obyvateli stále velmi vyhledávaná, lidé si s ní často plní své kanystry a nosí si ji do svých domovů. Na Kosu se říká, že ženy, které se napijí vody z této kašny a několikrát kolem ní projdou, jsou posléze požehnány darem mít mnoho dětí.

Poměrně známý je hrob antického hrdiny Charmylose ze 4. století př.n.l. Charmylos byl ctěn jako hrdina (Heroon) a byl údajně spřízněn s poslem bohů Hermem. Řekové uvádějí, že právě díky Charmylovi došlo k osídlení místa.
Hrob je půlkulatá stavba, která se skládá z dvanácti identických krypt z helénského období.

Dnes již opuštěná vesnice Paléo Pyli leží čtyři kilometry východně od nového místa, ve výběžku hor Dikeos. Odtud budete mít velkolepý výhled na okolní pláže.
Dalšími atrakcemi vesnice jsou zbytky byzantské pevnosti a kostel, který má vybledlé fresky ze 14. století, jeden ze dřeva vyřezávaný ikonostas a antické sloupy, které pocházejí pravděpodobně ze svatyň řecké bohyně Demetry z okolí Kyparissi.

Geografie: 

Místo

Pyli 36° 50' 31.488" N, 27° 9' 30.8844" E
Location