Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Vesnice na Kosu

Vesnice Kefalos
Autor: Paradasos

Vesnice Kefalos se nachází na západě ostrova Kos, během antického období bylo místo hlavním městem ostrova. Dnes se obyvatelé vesnice živí především rybářstvím. Za návštěvu zde určitě stojí typický místní dům, v němž se vyrábí tradiční zemědělská technika a zařízení. Kamari, malý místní přístav, je domovem pro rybářské čluny.

V okolí obce existuje mnoho pamětihodností, které právě tak stojí za návštěvu. Na místě Palatia, dva kilometry západně od Kefalosu, se nacházejí ruiny Astypalaii, antického hlavního města, které bylo domovem Hippokrata, otce medicíny. Sedm kilometrů západně od Kefalosu stojí klášter Jana Křtitele. Dva kilometry od Palatia se nacházejí jeskyně Aspri Petra. Na základě nálezů z mladší doby kamenné se zjistilo, že zde žili lidé již v době pravěku.

Vesnice Kardamena se nachází na jihu Kosu, asi 29 km jihozápadně od hlavního města. Jedná se o rekreační středisko s velkými hotelovými komplexy a malým přístavem, v němž jedna přepravní firma nabízí převoz na ostrov Nisyros. Předpokládá se, že se Alasarna (Alassarna), třetí největší město na ostrově v antickém období, původně nacházela zde. Kardamena je velmi rušná turistická lokalita a je známá svým ručně vyráběným keramickým zbožím.

Vesnice Asfendiou se nachází v centru východní části ostrova, je vzdálená 14 km od hlavního města. Je to tradiční vnitrozemská obec, která je známá uměleckými řemesly místních obyvatel.
Kostel, který je zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie a dvě raně křesťanské baziliky (Jana Křtitele a Kapama) určitě stojí za vaši návštěvu. Obec Asfendiou zahrnuje také menší osady Agios Dimitrios, Asomati, Zia a Lagoudi.

Zia je malá, malebná osada, která byla postavena na svahu hory Dikeo ve tvaru amfiteátru. Místo nabízí nádherný výhled, obzvláště při západu slunce.
Asomati je maličká osada, ve které se každý rok koná 7. a 8. listopadu festival na počest jejího patrona, svatého archanděla (Taxiarchi), kterému je zasvěcen také místní kostel.

Další malou osadou obce Asfendiou je Agios Dimitrios, kde se nachází znovu vystavěný klášter svatého Dimitria, podle kterého je také nazvána osada.
Menší část Lagoudi leží v nadmořské výšce 240 m. V její blízkosti se nachází kostel Jana Křtitele, který také stojí za prohlídku.

Vesnice Antimachia se nachází ve vnitrozemí ostrova, je vzdálena asi 25 km od metropole. Jedná se o tradiční, zemědělsky orientovanou obec, která se těší velké oblíbenosti především kvůli svým tvůrcům poezie, hudebníkům, zpěvákům a tanečníkům.

Hlavní atrakcí této obce je benátská pevnost, která byla postavena křižáky. V pevnosti se nachází byzantský kostel, který je zasvěcen Paraskevě. Jako návštěvník může také člověk navštívit jeden pro Antimachiu typický dům, kde jsou vystaveny tradiční nábytek, domácí potřeby a spotřebiče, které byly nashromážděny ze starých domů této vesnice.

Obecní přístav Antimachie se nachází v pobřežní vesnici Mastichari, ze kterého vyplouvají denně trajekty na ostrov Kalymnos. Mastichari je zároveň skvěle rozvinutá turistická lokalita, která je známá svými čistými plážemi.

Místo

Kefalos 36° 44' 38.1192" N, 26° 57' 37.8" E
Location